24sedam u poseti Senjskom Rudniku: Ovde radi najstarija parna mašina na svetu - već 150 godina spušta rudare u utrobu zemlje (FOTO/VIDEO)

30.03.2023

21:10

0

Mašina predstavlja svojevrsnu atrakciju i u jako je dobrom stanju, a 2005. godine stavljena je pod zaštitu države i upisana u registar kulturnih dobara Republike Srbije

24sedam u poseti Senjskom Rudniku: Ovde radi najstarija parna mašina na svetu - već 150 godina spušta rudare u utrobu zemlje (FOTO/VIDEO)
Parna mašina - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U Senjskom Rudniku, naselju u srcu Pomoravlja, nalazi se najstariji aktivni rudnik mrkog uglja u Srbiji, kao i najstarija funkcionalna parna mašina na svetu, koja i dan-danas, 150 godina otkako je konstruisana, pokreće liftove kojima se rudari spuštaju u utrobu zemlje.

Novinari portala 24sedam posetili su ovo malo rudarsko mesto i porazgovarali sa rukovodiocem Muzeja ugljarstva Nenadom Anželom, kao i Goranom Ristićem, čovekom koji više od dve decenije upravlja najstarijom parnom mašinom na svetu.

- Konstruisana je davne 1871. godine u Gracu, u austrougarskoj fabrici "Jožef Kereši". Specifična je po tome što je jedina u svetu koja još uvek radi na paru. Ona je do 1918. godine bila u rudniku Vrdnik, a nakon Prvog svetskog rata, kao deo ratnih reparacija, poslata je u Senjski rudnik i od tada radi neprekidno - ističe Anžel za 24sedam.

24sedam/Goran Sivački
Goran Ristić upravlja mašinom

Objašnjava da je do pre par godina postojala slična parna mašina i u Južnoj Americi.

- Ona više nije u funkciji, te je ova naša parna mašina ostala jedini primerak u čitavom svetu. Od 2005. godine je sastavni deo muzejske postavke u našem Muzeja ugljarstva - kaže Anžel.

U današnje vreme ova parna mašina predstavlja svojevrsnu atrakciju i u jako je dobrom stanju, a 2005. godine ona je, kao jedinstvena u svetu i dalje u funkciji, stavljena pod zaštitu države i upisana u registar kulturnih dobara Republike Srbije.

Nije prestajala sa radom čak ni u ratnim vremenima

Karakteristika ove mašine je u tome što ona kao pokretačku snagu koristi isključivo vodenu paru i potpuno je nezavisna od struje ili nekog drugog vida energije, tako da rudari u svakom trenutku mogu potpuno bezbedno da siđu u jamu i da iz nje izađu.

Kako je za 24sedam ispričao Goran Ristić, on više od dve decenije upravlja ovom parnom mašinom koja pokreće dva lifta koja spuštaju i izvlače rudare iz okna, sa dubine od preko 150 metara.

24sedam/Goran Sivački
 

- Mašina služi za prevoz radnika i materijala. Radi od 1927. godine, i do dan-danas bez većih problema funkcioniše. Kao i sam rudnik, mašina nije nikada prestajala sa radom, čak ni u ratnim vremenima - kaže Ristić. 

Mašina se sastoji od dva ogromna drvena zupčanika na koje su namotane sajle i nalazi se u posebnoj prostoriji na površini rudnika.

24sedam/Goran Sivački
 

Kada Goran stane na svoje radno mesto, ispred sebe ima nožnu radnu kočnicu, kao i ručicu za promenu smera korpe. Na desnom bubnju se nalaze bela i crvena crtica, po kojima zna kad korpa treba gore da izađe.

Na suprotnom kraju prostorije je brzinomer, koji meri kojom brzinom mašina rudare spušta u okno i iz njega ih izvlači.

Eventualni kvarovi na mašini mogu se brzo i lako sanirati, upravo zbog drvenih zupčanika koji se veoma jednostavno menjaju.

Izvozni toranj koji pokreće parna mašina sagrađen je u periodu od 1922. do 1925. godine i sastoji se od dva lifta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike