Đurđev: Nafta i dalje nezamenjiv energent, neophodan alternativni put borbe protiv klimatskih promena!

25.03.2024

09:55

0

"Nauka pobija argumente zelene agende"

Đurđev: Nafta i dalje nezamenjiv energent, neophodan alternativni put borbe protiv klimatskih promena!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Charlie Riedel

- Ukoliko se odreknemo upotrebe nafte i njenih derivata, direktno ćemo uticati na smanjenje ne samo hrane i lekova, već i opreme koja se koristi za obnovljive izvore energije. Time ćemo samo ući u začarani krug u kome će borba protiv klimatskih promena biti uzaludna,- izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

 

Privatna arhiva
 

 

On je istakao da nafta danas čini 31% svetskog energetskog bilansa i da bez njene upotrebe neće biti ni solarnih panela, vetroturbina i sl. jer je njihova proizvodnja bez naftnih derivata nemoguća.

Predsednik Srpske lige dodao je da bi prestanak upotrebe nafte imao i direktan negativan uticaj na sve vrste saobraćaja, ali i na proizvodnju lekova i neophodnog medicinskog materijala.

 - Globalna potražnja za naftom će se nastaviti, o tome eksplicitno govore podaci OPEK-a, naftna industrija traži ulaganja od oko 14 biliona dolara do 2045. godine. Nauka pobija argumente zelene agende, moramo se boriti protiv klimatskih promena, ali se mora prestati sanaftofobijom", jer je nafta zapravo naš saveznik u toj borbi zaključio je Đurđev.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike