24sedam na Sajmu automobila: Šta je najskuplje, a šta je najjeftinije (FOTO+VIDEO)

21.03.2024

19:59

0

Za razliku od Ženevskog sajma, na kom su dominirali Kinezi i električni automobili, na beogradskom sajmu BG CAR SHOW 2024 ponuda je i „naftaška“ i raznovrsna

24sedam na Sajmu automobila: Šta je najskuplje, a šta je najjeftinije (FOTO+VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Posetioci 8. Salona automobila "DDOR BG Car Show 08" i 16. Međunarodnog sajma motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion", u halama Beogradskog sajma imaju šta da vide. Velika ponuda, svetske i domaće premijere, sajamske cene i povoljni uslovi finansiranja privukli su veliki broj ljudi već prvog dana sajma koji svečano otvoren juče a kupce i široku publiku od danas do srede 27. marta.

Na sajmu se okupilo 280 izlagača sa više od 60 automobilskih i moto brendova, i za svakog kupca se sigurno može „pronaći nešto“. Naravno, veliku ulogu tu igra i cena, ali automobili danas sigurno neće biti jeftiniji od onog koliko će automobili koštati sutra. Možda je i to jedan od razloga velike posećenosti sajma, jer ove godine, za razliku od nekih prethodnih, ima i sajamskog popusta ali i povoljnijih uslova finansiranja kupovine, od kredita do lizinga.

A cene se kreću od 12.000 evra do gotovo 400.000, koliko košta neformalno najskuplji automobil na sajmu.  

Šta je jeftino a šta skupo

Najatraktivnije za širok auditorijum na početku svakog sajma, pa tako i ovoga, svakako je koliko košta najskuplji automobil sajma. Ove godine to je „KMT-ov“ model „x-bow GT-XR“, „trkač“ koji košta oko 380.000 evra. Za to se dobija petocilindraš od 2.480 kubika koji prave 500 konja i „teraju iz mesta do stotke“ za 3,4 sekunde.

24sedam/Katarina Mihajlović
Samo za posebne kupce: KTM x-bow GT-XR

 

Ali, ako izuzmemo ovaj  super-automobil, i držimo se onih koliko-toliko „serijskih“ modela, sajamska kruna pripada (a kom drugom) nego „Mercedesu“. Njihov model „Majbah GLS 600 4matic“ košta 224.800 evra, ali to im nije jedini „najskuplji“

‒ Imamo bar tri modela u tom segmentu, jer i „AMG SL 63“ i „GT kupe“ koji je premijera na ovogodišnjem sajmu a svi u u u rangu preko 200.000 evra. A ovaj „Majbah“ pored nas je u sedma sinoć već prodat ‒ kaže za 24sedam Milorad Ostojić, direktor marketinga i prodaje Mercedes-Benz putničkog programa u kompaniji „Star Import“ (Emil Frej Grupa).

24sedam/Katarina Mihajlović
Najskuplji "serijski" automobil: Mercedes Majbah GLS 600 4matic

 

Na drugom cenovnom kraju ponude su takođe neka poznata imena. Ove godine su to automobili „Fijata“, čija „panda“ je automobil sa najpovoljnijom cenom na sajmu – 12.950 evra. A ovaj gradski autić nije izuzetak u povoljnoj ponudi sajma, čak ni kod samog „Fijata“

‒ Imamo akciju sa još nekoliko modela kojima je ovo „izlazna“ generacija jer se više neće proizvoditi. Tome su prilagođene i cene pa je „fijat 500“ 14.950 a fijat „tipo 7“ sa dizelskim motorom 18.950 evra. Vozila na lageru ima dosta, veliko je interesovanje i krenuli smo s prodajom ‒ kaže za 24sedam Igor Ševo, komercijalni direktor „Crossroad Adria“ (OMR Grupa), generalnog zastupnika „Stelantisa“ u Srbiji.

24sedam/Katarina Mihajlović
Najpovoljniji automboil sajma: Fijat panda

 

Naravno, između ove dve izuzetne ponude beogradskog Salona automobila, dolazi pregršt modela raznoraznih konfiguracija i iz različitog segmenta tržišta. Neki su se opredelili za ona „svoja“ a neki, poput „Renoa“ su zašli i u segment u kojem se dosad nisu nadmetali s konkurencijom.

‒ Uspeli smo da odmah posle premijere na Sajmu automobila u Ženevi, koja je bila pre petnaest dana, dovedemo u Beograd potpuno novi automobil „rafal“. To je model koji je vrh ponude i s kojim je „Reno“ ušao u D segment SUV kupea ‒ kaže za 24sedam Milan Belin, direktor kompanije „KEOS“ (Emil Frej Grupa), generalnog uvoznik „Reno-Dačija“ vozila.

24sedam/Katarina Mihajlović
Novi izazivač u razredu: Reno rafal

 

Ova "Renoova" perjanica, naravno, mora i da košta i to je trenutno nešto malo ispod 50.000 evra.

 

Salona automobila "DDOR BG Car Show 08" ove godine je organizovan pod sloganom "Šampion koji traje" i okupio je 230 izlagača, koji su predstavili više od 30 automobilskih brendova sa 38 premijera. Na "Motopassionu", pod sloganom "Strast koja te pokreće", prisustvuje 50 izlagača, sa više od 30 brendova i 60 premijera.

Radno vreme sajma od 21. do 26. marta biće od 10 do 20 časova, a 27. marta od 10 do 19 časova. Pojedinačna ulaznica je 500 dinara a cena parkiranja je 150 dinara po započetom satu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike