Svi prozivaju globalni oporavak: Bakar se usmerio ka 9.500 dolara

15.03.2024

09:28

0

Nada za oporavak svetske privrede ali i manja ponuda iz Kine pogurale su cenu „crvenog zlata“ na jedanaestomesečni maksimum

Svi prozivaju globalni oporavak: Bakar se usmerio ka 9.500 dolara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kada se globalnoj ekonomiji „meri temperatura“ kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju obično se prvo gleda cena bakra. A ona je na svetskoj pijaci trenutno skočila na jedanaestomesečni maksimum – 9.000 dolara za tonu.

Bakar je poskupeo 1,5% i koštao je 9.020 dolara po toni na Londonskoj berzi metala. Rast metala bez koga nema elektroindustrije ali ni električnih automobila, ove nedelje iznosi 5,1%.

Cenu naviše gura nada investitora i trgovaca da će porast proizvodne aktivnosti u svetu povećati potražnju za industrijskim sirovinama i da je najgori deo svetske krize prošao.

„Sirovine su u prvim trenucima cikličnog uspona“, navodi se u belešci analitičara kompanije „Makveri grup“.

Međutim, ne diže cenu samo optimizam usmeren na tražnju već i manja proizvodnja u globalno najvažnijem proizvođaču. Topionice u Kini su ove nedelje održale krizni sastanak o tome kako da uvećaju novac koji dobijaju od prerade rude - što je znak da je ponuda rudnika manja od željenog obima proizvodnje, i to u uslovima kada samoj Kini treba više bakra.

– Ove godine se očekuje tržišni deficit i za koncentrate i za prerađeni bakar, uz pad proizvodnje u topionicama "nakon još jedne godine razočaravajuće ponude iz rudnika – rekao je tim analitičara na čijem čelu je Markus Garvi.

Analitičari predviđaju da će cene dostići vrhunac od 9.500 dolara po toni u trećem kvartalu ove godine.
Proizvodnja rafinisanog bakra u svetu mogla bi da poraste za 2,1% ove godine, što je niže nego što se ranije očekivalo zbog nedostatka koncentrata.

Investicioni fondovi se takođe klade na rast cene bakra je se ponuda u svetu smanjuje, a tražnja u Kini se polako oporavlja, rekao je Žan Dapeng, analitičar u „Everbrajt fjučurs“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike