Brisel udara na „tezgaroše“: EU štiti radnike Volta, Ubera i Glova

12.03.2024

09:37

0

Autor: R.B.

EU je korak bliže zaštiti tzv. platformskih radnika, odnosno onih koji navodno kao kontraktori samostalno rade u dostavi

Brisel udara na „tezgaroše“: EU štiti radnike Volta, Ubera i Glova
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Zemlje članice Evropske unije odobrile su privremeni dogovor o propisima koji bi, prvi put u dvadeset i sedam godina, regulisali uslove rada i zapošljavanja za radnike koji rade za „digitalne platforme“ kao što su „Volt“, „Uber“ i „Glovo“.

Zakonodavstvo za radnike koji rade na onlajn platformama uvodi pretpostavku postojanja radnog odnosa, a donosi i veću transparentnost u radu platformi, prenosi SeeBiz.

Nakon što do kraja nije bilo jasno hoće li članovi podržati predlog direktive o platformašima, ona je ipak dobila dovoljnu podršku. Sporazum su podržale i Estonija i Grčka, koje su 16. veljače bile suzdržane pri glasovanju o sporazumu s parlamentom. U raspravi su njihovi predstavnici najavili podršku "u duhu kompromisa".

U međuvremenu je nemački ministar Hubertus Heil iz redova socijaldemokrata (SPD) rekao da je Nemačka i dalje suzdržana zbog nesuglasica unutar vladine koalicije.

Francuska, barem za sada, ustraje u svom protivljenju. Zamenik stalnog predstavnika Francuske u EU Siril Pikemal istakao je da su spremni da podrže zakon na službenom glasanju ako se u njega idućih dana unesu određena objašnjenja o pretpostavci postojanja radnog odnosa a ne „ugovora“ o spoljnoj saradnji.

Šta donosi direktiva

Privremenim sporazumom koji je belgijsko predsedavanje Većem EU-a u ime članica postiglo s Evropskim parlamentom 8. februara uvodi se pretpostavka postojanja radnog odnosa za pojedince koji rade za digitalne platforme, a koja se može efektivno osporiti.  Uslove će odrediti svaki član zasebno.

Direktiva također garantuje da radnici na platformi neće moći biti otpušteni na osnovu odluke koju je doneo algoritam ili automatizovani sistem za donošenje odluka. Platforme će morati da osiguraju da važne odluke koje direktno utiču na radnike kontrolišu ljudi.

Novim pravilima radnici će biti bolje zaštićeni i u području zaštite ličnih podataka. Među ostalim, platforme neće smeti da obrađuju određene podatke, poput razmene privatnih poruka s kolegama.

Zakon će sada morati da odobri Veće EU-a i Evropski parlament, a nakon službenog usvajanja zemlje članice će imati dve godine da ga prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Zakon će doneti bolje uslove rada za desetine miliona radnika na platformi, uključujući dostavljače hrane u „Voltu“ i „Glovu“, te vozače u „Uberu“.

Studija Evropske komisije iz 2021. pokazala je da sektor rada na platformi zapošljava više od 28 miliona ljudi, a očekuje se da će taj broj porasti na 43 miliona do 2025. godine. Trenutno bi se, uprkos postojanju radnog odnosa, moglo samozaposliti najmanje 5,5 miliona radnika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike