Prvi korak za brzu prugu Beograd-Severna Makedonija: Raspisan tender za gradnju tunela

31.07.2021

10:01

0

Autor: S. G.

Obim radova uključuje izgradnju jednokanalnog dvokolosečnog tunela br. 4 dužine 3.275 metara, sa tri evakuaciona tunela i dva pristupna puta

Prvi korak za brzu prugu Beograd-Severna Makedonija: Raspisan tender za gradnju tunela
Copyright Thomas B./Pixabay

Infrastruktura železnice Srbije i Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisale su tender za radove na izgradnji tunela broj 4 na deonici Stalać-Đunis, na pruzi Beograd-Niš, u opštini Ćićevac, vredan 40 miliona evra.

Obim radova uključuje izgradnju jednokanalnog dvokolosečnog tunela br. 4 dužine 3.275 metara, sa tri evakuaciona tunela i dva pristupna puta, kao i prethodnu izradu projektne dokumentacije, a ne podrazumeva nadgradnju koloseka, elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacije, prenosi eKapija.

Pročitajte još

Procenjena vrednost posla koji će finansirati Evropska investiciona banka (EIB) je 40 miliona evra, bez PDV-a, a trajanje ugovora ograničeno je na 4,5 godina. Rok za prijave je 28. septembar.

Inače, početkom juna izdato je prethodno obaveštenje o raspisivanju tendera za gradnju pruge Stalać-Đunis. Tada je rečeno da će tender biti objavljen 5. jula, i da će posao biti podeljen u dve partije, od kojih prva podrazumeva gradnju tunela broj 4, a druga rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge i izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać – Dunis, uz izgradnju još 4 tunela kroz stalaćku klisuru.

Najava da je EU spremna da podrži izgradnju železničke pruge između Beograda i Severne Makedonije, čiji je deo pruga Beograd-Niš, stigla je u aprilu ove godine, prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu.

Kako je Vučić tada precizirao, razgovaralo se o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu 4, sa cenom gradnje od 1,766 milijardi evra do Niša, ali uz, kako je rekao, barem 600 miliona manje, jer će toliko dati EU.

Pročitajte još

On je kasnije najavio da bi gradnja pruge mogla da počne već na proleće sledeće godine i naveo da će radovi biti završeni 2026. godine.

Početkom maja premijerka Ana Brnabić najavila je da će oko 56 odsto pruge Beograd-Niš biti za brzinu od 200 kilometara na sat. Prema ranijim najavama, neke deonice ove pruge zbog isplativosti će biti predviđene za brzinu od 160 kilometara na čas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike