Digitalni nomadi obožavaju Srbiju: Dodatne pogodnosti koje ne može da pruži EU

31.07.2021

10:50

0

Autor: A. B.

Digitalni nomadi uglavnom u Srbiji borave od aprila do oktobra kada je lepo vreme i koriste sve pogodnosti koje im Beograd i Srbija pružaju

Pixabay

Beograd se nalazi na vrhu liste mape evropskih gradova u kojima se digitalni nomadi najduže zadržavaju.

Oni u proseku menjaju 12 lokacija godišnje. Direktor programa organizacije “Tačka povratka” Ivan Brkljač kaže za RTS da oni u našoj zemlji uglavnom borave tri meseca, a da je sada omogućeno da ukoliko žele ostanu i duže.

Ivan Brkljač je objasnio da su digitalni nomadi ljudi koji svoj posao mogu da spakuju u ranac ili neku putnu torbu i da uz jaku internet konekciju rade sa bilo koje lokacije u svetu.

Beograd i Srbija im jesu jedna od zanimljivih lokacija iz nekoliko razloga – odnos cena i kvalitet života zaista su ovde kod nas odlični, nalazimo u centralnoj Evropi i imamo neke dodatne prednosti – nismo u Šengen zoni, pa je to pogotovu ljudima iz Amerike ili Australije koji nisu u oviru EU, oni koriste ovo kao Šengen pauzu – rekao je Brkljač.

Ističe da digitalni nomadi uglavnom u Srbiji borave od aprila do oktobra kada je lepo vreme i koriste sve pogodnosti koje im Beograd i Srbija pružaju.

– Beograd je uglavnom na top listi 10 najprivlačnijih mesta za digitalne nomade, ali da možemo da privučemo još njih i da je jedan od načina da ukoliko žele da ostanu duže od tri meseca sada im je to i omogućeno.

Ivan Brkljač / Printscreen / RTS

Na pitanje šta možemo da uradimo da se oni duže zadrže u našoj zemlji, Brkljač kaže da imamo dobre uslove i da oni ostaju oko tri meseca koliko i jesu zakonske mogućnosti.

Ako poslodavci u Srbiji zaposle visokoobrazovane stručnjake sa višegodišnjim inostranim iskustvom, za to dobijaju značajne poreske olakšice.

Brkljač objašnjava da ukoliko poslodavac zaposli nekoga ko je bio duže od dve godine u inostranstvu i visoko obrazovani je kadar sa tri puta većom prosečnom platom ima podsticaj od 70 odsto umanjenog poreza i doprinosa u narednih pet godina na tog kontretnog zaposlenog.

– To se odnosi i na naše ljude iz dijaspore, kao i na strance. Ako je neko bio na stručnom usavršavanju godinu dana ili više i ukoliko taj poslodavac da dva puta veću prosečnu platu ima iste te podsticaje – naveo je on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti