Budući izgled železničke stanice Novi Sad: U toku rekonstrukcija, evo kako će izgledati (VIDEO)

06.03.2024

11:31

0

Autor: J. B.

Radovi druge faze rekonstrukcije železničke stanice Novi Sad se odvijaju u sklopu projekta izgradnje brze pruge između Novog Sada i Subotice

Budući izgled železničke stanice Novi Sad: U toku rekonstrukcija, evo kako će izgledati (VIDEO)
Copyright TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Radovi druge faze rekonstrukcije železničke stanice Novi Sad se odvijaju u sklopu projekta izgradnje brze pruge između Novog Sada i Subotice, za brzinu vozova od 200 kilometara na sat, podsećaju iz Infrastrukture železnice Srbije.

- Ovi radovi obuhvataju završetak zamene mermernih površina na kompletnoj staničnoj zgradi, završetak izolatorskih radova na ploči stanične zgrade, kao i završetak svih kolosečnih kapaciteta u stanici Novi Sad. Radovima druge faze rekonstrukcije obuhvaćena je i zamena kompletne stolarije u staničnoj zgradi, kao i uređenje šalterskih prostorija, a ovi poslovi su u završnoj fazi. U staničnom vestibilu izgrađena je i galerija i u toku je postavljanje staklene ograde, a izvode se i radovi na zameni mermernih površina u kompletnom vestibilu - preciziraju u Infrastrukturi.

Kako dodaju, u staničnim čekaonicama, u toku je zamena mermera, kao i elektro i termo-tehnički radovi.

- Kada radovi u unutrašnjosti stanične zgrade kompletno budu završeni, počeće i parterno uređenje prostora ispred železničke stanice Novi Sad. Bilo je neophodno izmestiti šaltere putničkih blagajni, čekaonice, toalete da bi se ovi radovi mogli izvoditi. Ovo izmeštanje je izvedeno u malom holu koji je opremljen sa četiri šaltera putničkih blagajni, čekaonicama i toaletom, a stanična zgrada podhodnikom je povezana sa svim peronima, tako da se putnici usmeravaju ka vozovima - naglašavaju u Infrastrukturi.

Rekonstrukcijom stanice Novi Sad, kako su saopštili iz ovog preduzeća, obuhvaćeni su i radovi u tehničkim prostorijama – Centru za daljinsko upravljanje, Telekomandi, prostorijama otpravnika vozova, relejnim i TK prostorijama, kao i u drugim tehničkim prostorijama. Svi radovi u stanici Novi Sad su u završnoj fazi i planirano je da narednih meseci budu u potpunosti okončani, navode u Infrastrukturi.

Radove izvodi konzorcijum Kineskih železnica, u okviru izgradnje brze pruge Novi Sad – Subotica za 200 kilometara na sat.

Gotovo do kraja leta

Kada je reč o puštanju u saobraćaj deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, iz države je nedavno najavljeno da će radovi biti završeni do kraja leta, a da će saobraćaj biti uspostavljen do kraja godine. Prva deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada u saobraćaj je puštena u martu 2022. godine.

TANJUG/INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE SRBIJE/ ALEKSA RISTIĆ
 

Uoči puštanja u saobraćaj brze pruge od Beograda do Novog Sada, stanična zgrada železničke stanice u Novom Sadu delimično je preuređena, kada je ugrađen lift koji spaja hol i perone stanice, a urađeni su i sadržaji za decu, čekaonica na prvom spratu, fasada prema peronima i prostor ispred stanične zgrade.

To je bila samo prva faza sređivanja ove stanične zgrade.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike