Muški biznis: Na jednu preduzetnicu dođe gotovo pet preduzetnika

29.02.2024

09:27

0

Autor: R.B.

U Srbiji broj preduzetnika daleko nadmašuje broj preduzetnica a one same poslovnu klimu ne ocenjuju baš sa superlativima

Muški biznis: Na jednu preduzetnicu dođe gotovo pet preduzetnika
Ilustracija - Copyright Profimedia

U 2023. godini bilo je 4,5 puta više muškaraca preduzetnika nego žena, odnosno 82% prema 18%, pokazuju rezultati istraživanja „EY preduzetnički barometar“.

Na kraju četvrtog kvartala 2023. godine, preduzetnika i lica zaposlenih kod njih bilo je 416.922, što je 17,6% od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji. Ovo je za 2,9% više nego prethodne godine u istom periodu.

Učesnici ankete „EY preduzetnički barometar“ označili su u visokom procentu (46,23%) uslove za preduzetničko poslovanje u Srbiji kao „nepovoljne“, prenosi "Nova ekonomija".

Istraživanje je pokazalo je procenat onih koji osnivaju kompanije a koji imaju visoko obrazovanje 71,7%, sa visokom školom je njih 17%, a sa srednjom školom tačno 11%.

– Svesni da je formalno obrazovanje prva stepenica ka uspehu, mnogi od anketiranih vlasnika preduzeća su ga obogatili iskustvom, što se nije pojavilo kao pitanje u okviru studije, već je često pominjano tokom priprema. Strast, pregalaštvo i posvećenost ideji koja ih je i navela na ovakav poslovni poduhvat potvrđuje podatak da gotovo polovina ispitanika (49,06%) na poslu provodi od osam do deset sati dnevno i da su u najvećem broju i da je njihov prvi preduzetnički poduhvat i dalje aktivan i uspešan (70,75%) – navodi se u analizi.

Poredeći rezultate od prethodnih godina u kojima su rađena slična istraživanja, sa malo modifikovanim pitanjima, nameće se zaključak da se osobine tipičnog preduzetnika u Srbiji ne menjaju ni toliko brzo ni značajno.

Naime, tipičan predstavnik firme prema istraživanju bio bi fakultetski obrazovan muškarac, koji je na čelu porodične kompanije čiji članovi u priličnom procentu od 57,55% doprinose radu preduzeća i koji sam provodi između osam i deset sati dnevno na poslu.

Pošto se poslovanje njegove kompanije oslanja na uvoz i izvoz (66,04%) najveće turbulencije donose promene u cenama transporta, goriva i pojave novih kriznih područja u svetu.

Najveći izazovi u 2023. godini u preduzetničkim vodama u Srbiji, bili su troškovi inflacije (60,38%) i ostvarivanje planiranog prihoda (isto 60,38%), a mogući pesimizam kada je u pitanju poslovanje u bliskog budućnosti izaziva činjenica da su troškovi poslovanja sve viši, dok su cene sopstvenih proizvoda i/ili usluga dostigle svoj maksimum.

I dalje je pronalazak adekvatnih i kvalitetnih kadrova veliki problem za oko 60% preduzetnika, a rešenje se vidi u odgovarajućem obrazovanju mladih za budućnost.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike