NIS na rezervi: Rafinerija Pančevo u remontu do sredine aprila, ali biće goriva

29.02.2024

09:14

0

Autor: R.B.

Jedina srpska rafinerija goriva od danas je u planiranom remontu, ali iz NIS-a kažu da imaju dovoljne količne derivata u rezervi

NIS na rezervi: Rafinerija Pančevo u remontu do sredine aprila, ali biće goriva
Ilustracija - Copyright AP Photo/R S Iyer, File

Rafinerija nafte Pančevo (RNP) od danas do sredine aprila ne radi zbog planskog remonta, ali tržište će biti uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, zahvaljujući povećanju obima proizvodnje u prethodnim mesecima, saopštila je Naftna industrija Srbije (NIS).

Kompanija ističe da će u periodu od 29. februara do 17. aprila biti izvedeni planski remontni i investicioni radovi na većini procesnih postrojenja u RNP, koji će omogućiti unapređenje proizvodnih procesa, kao i povećanje pouzdanosti rada postrojenja u prerađivačkom kompleksu NIS-a, prenosi portal Energija Balkana.

– Reč je o najvećem, po obimu i kompleksnosti, kapitalnom remontu u istoriji pančevačke rafinerije, a vrednost radova i investicija u razvoj procenjuje se na 95 miliona evra – navodi se iz NIS-a.

O koliko obimnim radovima je reč, pokazuje podatak da će na radovima, uz radnike u rafineriji, biti angažovano više od 2.000 zaposlenih u firmama, eksternim izvođačima, ističu iz naftne kompanije, i dodaju da će sve aktivnosti biti izvedene u skladu sa strogim ekološkim standardima i pravilima bezbednosti i zdravlja na radu.

Remontom je planirana realizacija više od 10 investicionih projekata, kao i značajnog broja projekata investicionog održavanja, a u pomenute aktivnosti spadaju i obavljanje pregleda i ispitivanje opreme pod pritiskom, što je predviđeno zakonskom regulativom Republike Srbije, saopštava NIS.

Za vreme trajanja remonta obaviće se i aktivnosti koje uključuju izvršenje zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja u radu i zaštiti životne sredine, kao i zahteva zamene i regeneracije katalizatora.

Investicioni radovi će omogućiti i unapređenje pouzdanosti rada postrojenja za proizvodnju benzinskih komponenti i gasova (FCC), kao i unapređenje industrijske bezbednosti i energetske efikasnosti na više postrojenja u RNP, ističe NIS.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike