"Fordu" preti masovni štrajk: Radnici u Velikoj Britaniji traže veće plate

14.02.2024

18:02

0

Autor: Lj. S.

"Unite", jedan od najvećih sindikata u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je da je kompanija do sada odbijala da sedne za pregovarački sto

"Fordu" preti masovni štrajk: Radnici u Velikoj Britaniji traže veće plate
Ford - Copyright Profimedia

"Ford" je u sredu upozoreno da bi više od 3.000 radnika širom Ujedinjenog Kraljevstva moglo da pokrene industrijsku akciju nakon što su članovi sindikata odbili ponudu za plate od američkog automobilskog giganta.

"Unite", jedan od najvećih sindikata u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je da je kompanija do sada odbijala da sedne za pregovarački sto, iako je ponude koje je izneo "Ford" za plaćeno osoblje i menadžere odbilo više od 90 odsto u obe grupe radnika.

Sindikat je upozorio "Ford" da će, ako ne prisustvuje pregovorima preko "Acasa", britanske nezavisne službe za pomirenje, započeti proces glasanja svojih članova o potencijalnoj štrajkačkoj akciji. Ovo bi se dešavalo na "Fordovim" stranama širom zemlje, od Liverpula do Eseksa.

Profimedia
 

"Unite" je okarakterisao ponudu za plate od "Forda" za mnoge zaposlene kao "nekonsolidovanu jednokratnu isplatu od pet odsto njihove plate za 2024. godinu, što znači da se njihove stvarne plate neće povećati ove godine“.

Članovima na rukovodećim pozicijama navodno je ponuđena „isplata bonusa u vezi sa učinkom, što ne daje garanciju za povećanje troškova života“.

Radnici u javnom i privatnom sektoru u Velikoj Britaniji napustili su poslednjih godina jer je kriza troškova života u zemlji izazvana inflacijom uticala na stvarne plate i račune domaćinstava.

"Ford" je rekao da je u pregovorima o platama sa predstavnicima zaposlenih od kraja prošle godine, pošto se njegov prethodni dvogodišnji ugovor završava.

- Dok su članovi sindikata interno glasali na glasanju članova da odbiju ponudu kompanije, Ford ostaje voljan da nastavi dijalog kroz naše uspostavljene okvire pregovaranja o fer i izbalansiranoj ponudi, saopštila je kompanija.

Profimedia
 

"Unite" je takođe tvrdio da je "Ford" predložio izmene trenutnih procesa odsustva, uprkos tome što je priznao da prisustvo osoblja nije problem.

- "Ford" deluje iz korporativne pohlepe sa svojim ponudama jednokratnih plaćanja i varijabilnih bonusa. To je izuzetno profitabilno i može u potpunosti da priušti da iznese odgovarajuće ponude bez ikakvih obaveza za ove radnike“, rekla je generalna sekretarka Unite Sharon Graham u saopštenju.

- "Unite" ne toleriše napade na radna mesta, plate ili uslove naših članova, a "Fordovo "plaćeno i menadžersko osoblje ima punu podršku svog sindikata.

"Ford" je prošle nedelje prijavio veću zaradu u četvrtom tromesečju nego što se očekivalo i objavio je korigovanu zaradu za celu godinu pre kamata i oporezivanja, ili EBIT, od 10,42 milijarde dolara uz prihod od 176,2 milijarde dolara.

- Fordova radna snaga je s pravom odbila ove neprihvatljive ponude za plate, rekla je nacionalna službenica Unite Allison Spencer-Scragg.

- Gnev među našim članovima je takav da, ako Ford nastavi da odbija da prisustvuje pregovorima "Acasa", "Unite" neće imati izbora osim da započne postupak za održavanje formalnog glasanja za industrijsku akciju. Pozivam "Ford" da preispita svoju poziciju.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike