Veliko interesovanje poslodavaca: U dualnom obrazovanju 500 firmi

02.02.2024

13:45

0

Svaka treća kompanija prvi put se prijavila da obučava učenike u svojim prostorijama

Veliko interesovanje poslodavaca: U dualnom obrazovanju 500 firmi
Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da je više od 500 poslodavaca podnelo prijave za dualno obrazovanje tom udruženju privrednika i da je među prijavljenim kompanijama čak 35 odsto novih, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju dualnog modela obrazovanja.

Kako se navodi, među podnetim prijavama je kao i ranijih godina, primetna najveća potreba za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike.

Podseća se da je poziv PKS za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku 2024/2025. godinu otvoren u poslednjem kvartalu 2023. i trebalo je da bude prvobitno zatvoren 15. januara, ali je zbog velikog interesovanja privrede taj rok pomeren do kraja januara, odnosno do 31. januara 2024.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević izjavila je da posle roka za prijavu poslodavaca, sa ponosom može da se kaže da poslodavci ovaj model obrazovanja prepoznaju kao jedan od načina suočavanja sa izazovom u pogledu nedostatka radne snage.

– Za narednu, školsku 2024/2025. godinu podneto je čak 1.000 izjava o spremnosti. Privreda je kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 4.300 učenika koji će imati mogućnost da svoja znanja i veštine stiču u realnom radnom okruženju – rekla je ona.

Kovačević je navela da prema dosadašnjim podacima u vezi sa brojem učenika za koje su poslodavci podneli izjave, čak 35 odsto od ukupnog broja učenika se traži za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala.

Prema njenim rečima u  narednom periodu aktivnosti PKS biće usmerene na izradu Plana potreba privrede koji će, u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, dostaviti Knacelariji za dualno obrazovanje kao i Nacionalni okvir kvalifikacija do 15. marta.

– Kroz institucionalno partnerstvo bavićemo se usklađivanjem potreba privrede i ponudom obrazovnog sistema, što će rezultirati objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, što se očekuje u aprilu tekuće godine – istakla je Kovačević.

Ona je dodala i da iz iskustva može da se kaže da su potrebe privrede do sada bile prepoznate u izuzetno velikom procentu i da možemo da se nadamo i očekujemo da će to biti slučaj i ove godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike