Automobilske gume nam skupe zbog kartela? EU sprovodi istragu

31.01.2024

09:08

0

Regulatorna tela Evropske unije sprovela su kontrole kod vodećih proizvođača pneumatika, kao što su Pirelli, Kontinental, Mišlen i Nokian, u okviru istrage o mogućem kartelskom ponašanju

Automobilske gume nam skupe zbog kartela? EU sprovodi istragu
Copyright Profimedia

Evropska komisija saopštila je da je obavljen preteres kod brojnih proizvođača guma za vozila u nekoliko zemalja EU, nakon čega su njihove akcije privremeno suspendovane za trgovanje na berzi, preneo je Rojters.

„Pirelijeve“ akcije su pale za čak 3,8% pre nego što su nakratko suspendovane iz trgovanja, dok je „Mišlen“ pao za 2,9%, a „Kontinental“ za 3,5%.

EK je rekla da su kompanije, kod kojih su izvršene racije, možda prekršile pravila EU protiv monopola.

''Komisija je zabrinuta što je došlo do koordinacije cena među kompanijama, uključujući i putem javnih komunikacija", navodi se u saopštenju izvršne vlasti EU.

Kompanije koje su proglašene krivim za kršenje antimonopolskih pravila EU suočavaju se sa kaznama od čak 10% svog godišnjeg prometa.

Nadzorni organ Evropske unije rekao je da u proizvode, koje su kontroilsale inspekcije, mahom spadaju nove zamenske gume za putničke automobile, kombije, kamione i autobuse, koji se prodaju u Evropskom ekonomskom prostoru sačinjenom od zemalja EU, Norveške, Islanda i Lihtenštajna.    

Italijanski „Pireli“ naveo je da smatra da je postupio ispravno, kao i da uvek radi potpuno u skladu sa svim pravilima i propisima.

– Pireli garantuje punu podršku vlastima u istragama koje su u toku – rekao je portparol milanske kompanije.

Nemački rival „Kontinental“ potvrdio je da se u kancelarijama kompanije u Nemačkoj vode istrage evropskih antimonopolskih organa.

Francuski „Mišlen“ rekao je da je uključen u istragu EU i da se striktno pridržava pravila konkurencije.

„Nokian trajers“ u međuvremenu je saopštio da je njeno sedište u Finskoj pretreseno i da sarađuje sa vlastima EU.

Poslednjih godina EK je kaznila skoro desetak kompanija u automobilskoj industriji, među kojima su i dobavljači automobilskih ležajeva, sedišta i kočionih sistema.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike