Cena guma ista, montaža malo skuplja: Sezona zimskih guma već od utorka

29.10.2022

05:44

0

Firme su sa svojim flotama automobila već krenule u zamenu zimskih pneumatika, a šta od 1. novembra čeka i građane?

Cena guma ista, montaža malo skuplja: Sezona zimskih guma već od utorka
Zameniti na vreme i staviti pravu gumu: Vulkanizer u poslu - Copyright Pexels

Sezona zamene letnjih guma za zimske je počela ali zasad još uglavnom pneumatike menjaju kompanije i firme koje imaju službene automobile, kažu za 24sedam vulkanizeri. I građani će ovih dana morati da se ubrzaju jer već od 1. novembra trebalo bi da na kolima, na otvorenom putu i po snegu, imaju zimske gume.

Srećom, kod vulkanizera ih ne očekuje veliko iznenađenje, ako su se za cenu guma raspitivali u poslednjih šest meseci.

- Zasad dolaze flotni klijenti, jer oni se ne igraju sa svojim automobilima. Uskoro će i građani pa ćemo imati pune ruke posla i liste zakazivanja. Građanima je još toplo, pa ne odlaze, a ne računaju da je asfalt već hladan a dao zapravo on određuje koja guma se bezbedno ponaša na putu. Cena guma se sada sezonski nije menjala, od povećanja s proleća, ali smo morali da zbog znatno većih troškova poslovanja da povećamo cenu usluge zamene guma – objašnjava za 24sedam Milan Macura, suvlasnik Autocentra „Macura“ iz Novog Beograda.

Cena montiranja guma povećana je kod vulkanizera u Srbiji pred ovu sezonu menjanja guma za desetak odsto u proseku, zavisno od veličine točkova. Tako sada po točku u Beogradu treba izdvojiti 850 dinara za felnu do 15 cola, zatim cena ide na 1000. pa 1.300 i 1.600, kako se povećava obim. To bi za komplet dalo cenu od 3.400 do 6.400 dinara.

Cene su nešto povećane i širom Srbije. Ali su manje nego u Beogradu, kaže za 24sedam Milivoje Stokić iz Autocentra „Stokić“, koji uslugom mobilnog vulkanizera pokriva i najveće srpsko odmaralište Zlatibor.

- Cene guma su iste kao u Beogradu, to diktiraju uvoznici i proizvođači ali za cenu usluge smo malo jeftiniji, jer ipak ovde nije standard kao u glavnom gradu. Zamenu kompleta guma naplaćujemo 2.200 dinara. Ovde oko Zlatibora i Zlatara ljudi znaju da zima može i da iznenadi pa je već krenulo sa zamenom - kaže Stokić.

Tako da treba biti spreman i na ovaj trošak, koji je dosad u Beogradu bio od 750 do 1.500 dinara po točku, a prošle godine po Srbiji od 500 do 1.000 dinara.

Cene guma, zasad, miruju

Kao što nam je rečeno i pred sezonu, ove se godine vozači kojima je vreme da kupe nove zimske gume za svoje limene ljubimce neće zapanjiti cenama. Cena nije menjanja, kao što se događalo, pred sezonu masovne zamene. Tačnije, nije menjana sada, pa oni koji su se raspitivali o cenama poslednjih meseci, neće biti razočarani.

- Dobavljači nisu povećavali cenu zimskih guma tako da su ostale cene s proleća. To je bilo poslednje poskupljenje, da li će biti novog videćemo, zasad nema čvrstih najava. Međutim, moramo da budemo svesni da i za gume sirovina dolazi uz Rusije, a to je sad problem proizvođačima. Ponuda je standardna, i nema nešto nedostaje – kaže Milan Macura.

Sa poslednjim poskupljenje cena je za godinu dana skočila nešto više od 20 odsto, doduše ne u svim dimenzijama gume jednako.

Tako je cena najtraženije gume za putničke automobile, „Tigrova“ guma u dimenziji 205/55/R16 je sa ugradnjom na kola koštala prošle sezone 7.000 dinara a danas je 8.500.

Ni za one koji voze skromne automobile, poput popularnog „punta“ ili „oktavije“, nema boljih vesti.

Vozači srpsko-italijanskog mališana trenutno zimsku gumu u dimenziji 165/70/R14 platiće od 5.000 dinara („tigar“) do 9.600 dinara („kontinental) a vlasnici najprodavanije „Škode“ od 7.300 do 10.000 dinara, za dimenziju 195/65/R15.  

„Zimska guma ili ne, kakvo je to pitanje?“

O „večnoj“ dilemi mušterija koje bi da nešto uštede, ili ih samo mrzi da dolaze kod vulkanizera dvaput godišnje, pa razmišljaju o gumama „za sve sezone“, vulkanizeri su jednoglasni. Odgovor bi mogao da se svede po „kakvo je to pitanje“, jer svaki će reći da za zimsku sezonu mora zimska guma.

- Zimska guma bez razgovora – kratko kaže Milivoje Stokić, dok njegov kolega Macura ima jednostavno objašnjenje.

- O letnjim gumama na kolima zimi ne treba ni govoriti a guma „za sve sezone“ je zapravo letnja guma koja zakonski ispunjava uslove i za zimu. Ali ne bih je nikome preporučio na putu zimi van grada. To je kao kada bi vam neko rekao da postoji univerzalna jakna za jesen i za zimu. Za jaknu znam da to ne postoji a za gumu… - kaže Milan Macura.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike