Ministar Cvetković i Gabriel Eskobar na sastanku u Vašingtonu: Predstavljeni projekti koje će Srbija raditi za EXPO 2027 (FOTO)

30.01.2024

07:57

0

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju privredne saradnje dve zemlje i stvaranju još boljeg ambijenta za ulaganje u Republici Srbiji, koja je postala svojevrsni investicioni hab regiona

Ministar Cvetković i Gabriel Eskobar na sastanku u Vašingtonu: Predstavljeni projekti koje će Srbija raditi za EXPO 2027 (FOTO)
Gabrijel Eskobar i Slobodan Cvetković - Copyright Foto: Printscreen/Instagram/@ministarstvo_privrede

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković i predsednik Kongresa srspko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković, susreli su se u Vašingtonu sa pomoćnikom zamenika Državnog sekretara Gabrielom Eskobarom.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju privredne saradnje dve zemlje i stvaranju još boljeg ambijenta za ulaganje u Republici Srbiji, koja je postala svojevrsni investicioni hab regiona.

Govorilo se i o potencijalnom prisustvu srpskih privrednika, jednom od najznačajnijih sajmova koji se u junu održava u Vašingtonu - Select U.S. Ministar Cvetković je izrazio otvorenost Srbije za još više američkih investicija i prezentovao projekte koje će Srbija raditi u naredne tri godine, sa posebnim osvrtom na EXPO 2027. 

 

Takođe se razgovaralo o daljoj podršci inicijativi “Otvoreni Balkan” od strane Amerike, gde je Eskobar potvrdio potpunu američku posvećenost tom projektu, koji nije samo ekonomski već i mirovni.

Cvetković je delegirao i pitanje ukidanja dvostrukog oporezivanja koje opterećuje velike američke investitore u Srbiji, a Eskobar je odgovorio da će administracija ozbiljno da razmotri pozitivno rešenje ovog pitanja.

Marinković i Eskobar su razgovarali o potrebi ponovnog uspostavljanja dijaloga između Beograda i Prištine, ali i da je preduslov daljih razgovora osnivanje Zajednice srpskih opština. Marinković je izrazio zabrinutost povodom kontinuiranih pritisaka i agresije Kurtijevog režima na Srbe i izneo činjenicu da se Srbi sve više iseljavaju pod pritiskom i da to SAD nikako ne bi trebale da posmatraju sa distance, već da izvrše pritisak na Kurtija kako bi napadi prestali i kako bi došlo do preduslova za razgovore o normalizaciji, prvenstveno ekonomskih odnosa ali i normalizaciji života Srba posebno na severu pokrajine.

 

 

Cvetković i Marinković su zahvalili Eskobaru na velikoj podršci po pitanju ohrabrivanja američkih kompanija da ulažu u Srbiju, sa posebnim akcentom na saradnju u okviru IT sektora i energetike.

Ministar Cvetković je nakon sastanka sa Eskobarom prisustvovao sa Marinkovićem na sastanku sa rukovodstvom Nacionalnog demokratskog instituta.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju saradnje i realizaciji velikog broja projekata koje ta organizacija sprovodi u Srbiji. Konstatovana je dobra saradnja i velika podrška Nacionalnog demokratskog instituta Srbiji, po pitanju unapređenja demokratskih kapaciteta i praksi, ali i unapređenja bilateralnih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike