Mali: Srbija izgradila kredibilitet ispunjavanjem obećanja, važna podrška Svetske banke

29.01.2024

20:16

0

Asad Alam je istakao da Svetska banka želi da nastavi sa podrškom Srbiji

Mali: Srbija izgradila kredibilitet ispunjavanjem obećanja, važna podrška Svetske banke
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa direktorom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Asadom Alamom o aktuelnim ekonomskim pitanjima, a u razgovoru je ocenjeno da Srbija ima dobre ekonomske performanse kao i da nema problema u 14 projekata u kojima učestvuje ova međunarodna finansijska institucija.

Asad Alam je istakao da Svetska banka želi da nastavi sa podrškom Srbiji.

- Srbija je uzor kako možemo na sličan način da podržimo i druge zemlje kojima je to potrebno - rekao je Alam.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Mali je naveo da je za Srbiju od izuzetne važnosti podrška Svetske banke, kao i MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih međunarodnih institucija.

- Srbiji je važna stabilnost koju takva podrška pruža, a kredibilitet smo izgradili time što smo svako obećanje ispunili - rekao je Mali, saopštilo je ministarstvo.

Istakao je da u teškim godinama Srbija pronalazi izvore rasta, što je važno za kontinuitet ekonomskih rezultata kome se teži, te da će u narednim godinama prioritet biti obrazovanje i inovacije budući da se, kako je rekao, ulaganje u ljude uvek isplati.

Mali je predstavio šta je Srbija do sada postigla i podsetio da će 2027. godine biti domaćin međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo koja će, prema njegovim rečima, biti "kišobran" i nosilac daljeg rasta, ulaganja i razvoja.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Istakao je da je Srbija prošle godine ostvarila rast BDP-a od 2,5 odsto i dostigla 69 milijardi evra uz rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra, rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto, rekordno visoku zaposlenost od 50,7 odsto i 2,367 miliona zaposlenih građana.

- Trudimo se da pronađemo izvore rasta. Na Ekspu ćemo se predstaviti najbolje moguće, optimistični smo - rekao je Mali i dodao da je Srbija likvidna, ali da u nestabilnim vremenima i treba insistirati na visokoj likvidnosti, jer to daje sigurnost.

Uz to, kako je rekao Mali, Srbija radi na izgradnji infrastrukture, auto-puteva i brzih saobraćajnica, sistema za prečišćavanje vode, na zelenoj agendi, ali i povećanju nataliteta merama koje podstiču rađanje dece, te ulaže konstantne napore u podizanje standarda građana rastom plata i penzija.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike