SAZNAJEMO: Šolak se zadužio za još 2 milijarde!

29.01.2024

12:53

0

Očajničko, i privremeno, spasavanje od bankrota - tako se najtačnije mogu opisati poslovni potezi Junajted Grupe

SAZNAJEMO: Šolak se zadužio za još 2 milijarde!
Šolak - Copyright Privatna arhiva

Junajted Grupa, međunarodna poslovno-kriminalna hobotnica kojom upravlja tajkun Dragan Šolak, nastavila je sa neslavnom praksom zaduživanja za astronomske sume novca!

Nakon što su 2022. završili sa nagomilanim finansijskim obavezama od ukupno 7,13 milijardi evra, gde se 4,54 milijarde odnose na dugoročne obveznice, Šolakova grupacija se ovog meseca zadužila za još 2 milijarde, takođe po osnovu obveznica, saznajemo iz odlično obaveštenih izvora.

Koliko je ukupno stanje duga Junajted Grupe u ovom trenutku nije poznato, jer te podatke kriju “kao zmija noge”.

Dok od konkurencije preko svojih medija poput N1 i Nove S zahtevaju potpunu dostupnost svih finansijskih podataka i javno obrazlaganje svakog poslovnog poteza, Šolak i njegovi partneri svoje finansije iz sve snage kriju kao najstrožu poslovnu tajnu i eventualno puste u javnost samo ono što im odgovara, bez mogućnosti zvanične provere.

Ipak, koliko se može shvatiti, Junajted Grupa je sebi na grbaču natovarila nove dugove kako bi mogla da nekako vrati jedan deo starih, one najhitnije, koji im stižu na naplatu ove godine i u narednih par.

Kako je u jesen 2023. objavio ugledni grčki biznis portal Capital.gr, Junajted Grupa je, da bi finansirala svoje ambiciozne akvizicije pre svega u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, pozajmljivala ogroman novac i dovela svoje finansije “do ogromnog opterećenja”.

Kreditni rejting Srbije mnogo jači od Junajted Grupe!


 Junajted Grupa se u najnovijem saopštenju za javnosti pohvalila svojim međunarodnim kreditnim rejtingom, ističući da je to potvrda kako fantastično stoje: ugledna kreditna agencija Mudis (Moody’s) dala je Šolakovoj grupaciji rejting “B2, stabilan”, a takođe ugledna agencija Standard end Purs (Standard and Poor’s) dala im je rejting “B, pozitivan”.

I sve bi to bilo sjajno, stabilno i pozitivno da ne postoji jedna krucijalna činjenica - iako televizije N1 i Nova S, a to su mediji u vlasništvu upravo Junajted Grupe i pod direktnom Šolakovom kontrolom, konstantno i bez prestanka tvrde da je Republika Srbija u lošoj finansijskoj situaciji i da nam ekonomski loše ide, ispada da je njihov kreditni rejting značajno slabiji od kreditnog rejtinga naše države!

Naime, kako je prošle godine zvanično utvrđeno i saopšteno, Republika Srbija kod agencije S&P ima kreditni rejting “BB+”, a kod Mudis rejting nam je “Ba2”. I oba su za čak 4-5 nivoa bolji od rejtinga Junajted Grupe!

Zarad javnog interesa i obaveze da javnost bude istinito informisana, bilo bi veoma važno da vajni stručnjaci koji kampuju po Šolakovim televizijama i ovo imaju u vidu kada kritikuju stanje srpskih finansija, a bez izuzetka ćute o svim marifetlucima i poslovnim promašajima Junajted Grupe i njenog velikog gazde.

Novinari iz Atine tada su došli i do podataka kojom dinamikom će gazda Šolak morati da vraća dugove, a što se tiče najhitnijih to ovako glasi: serija obveznica po fiksnoj kamatnoj stopi od 4.875% u vrednosti 525 miliona evra stiže Junajted Grupi na naplatu 2024. godine; serija obveznica po promenljivoj kamatnoj stopi, vezanoj za Euribor (koji stalno raste), u vrednosti 550 miliona evra stiže im na naplatu 2025. godine; u 2026. dolazi im vreme za otplatu čak dve serije obveznica, gde je jedna sa promenljivom kamatnom stopom vezanom za Euribor, od ukupno 1,05 milijardi evra!  Uz sve ovo, imaju dužnička opterećenja koja će morati da otplate i u godinama posle navedenih i koja se takođe mere milijardama evra.

Očajničko, ali samo privremeno, spasavanje od bankrota - tako bi se najjednostavnije i najtačnije moglo opisati novo zaduživanje gazde Šolaka i kompanije za još 2 milijarde evra.
S obzirom na to da Junajted Grupa konstantno odbija da javno objavi necenzusirane izveštaje o poslovanju, koje dostavlja samo suvlasnicima i odabranim investitorima u najvećoj tajnosti, mediji u Grčkoj su u toku 2023. sami nabavljali podatke o pravom stanju finansija ove međunarodne hobotnice.

Printscreen/YouTube/Dnevnik
 

 

Zašto je Šolak toliko zanimljiv grčkim novinarima? Pa zato jer je u toj zemlji kupio dva velika operatera televizije i interneta, plus ima skriveno vlasništvo u čak dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, a u isto vreme nije ispunio obećanje dato premijeru Kirijakosu Micotakisu o investiranju čak 2 milijarde evra u razvoj 5G i optičke mreže.

U želji da otkriju zašto je Šolak pokušao da prevari Micotakisa, brojni najugledniji mediji u Atini otkrili su, između ostalog, sledeće: tvrdnje iz Junajted Grupe da su napravili velike prihode i operativnu dobit ne zasnivaju se na njenom realnom poslovanju, već je do toga došlo akvizicijama operatera kao što su Vind Helas u Grčkoj i Optima Telekom u Hrvatskoj. Pritom, da bi obavila te kupovine Šolakova grupacija je morala da se dodatno zaduži!

“Junajted Grupa je praktično ‘kupila’ značajan deo svojih prihoda i operativne dobiti tako što je pozajmljivala novac. Za kupovinu Vind Helas, na primer, izdali su dve serije obveznica ukupne vrednosti 980 miliona evra. Prva serija od 400 miliona i sa promenljivom kamatnom stopom stiže im na naplatu 2029, a druga od 580 miliona i sa fiksnom kamatnom stopom stiže na naplatu godinu dana kasnije”, objašnjavaju novinari iz Arine.  

Dakle, kako veliki gazda Dragan Šolak uz sve muke uspe da otplati jedan dug, i to novim zaduživanjima, na naplatu mu stiže drugi! Pritom, radi se o iznosima koji se mere stotinama miliona i milijardama evra. A uz to, prihode i operativnu dobit, kojima se onda Junajted Grupe hvali u javnosti, veštački povećava akvizicijama operatera, za koje se dodatno zadužuje!
“Kapetan na pijanu lađu”, tako bi se u nekim krajevima Srbije reklo za ponašanje Šolaka i kompanije.
 
 
Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike