Momirović: Pokrećemo prvu fazu projekta "Čista Srbija" - izgradnja komunalne infrastrukture u 14 opština

05.08.2021

14:56

0

Autor: 24sedam

Realizacija najvećeg projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture Čista Srbija” zvanično je započela danas potpisivanjem relevantnih aneks

Momirović: Pokrećemo prvu fazu projekta "Čista Srbija" - izgradnja komunalne infrastrukture u 14 opština
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će se u okviru ove prve faze projekta “Čista Srbija” izgraditi 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i blizu 700 km potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova.

– Plan Vlade Srbije je da je da u narednih 5 godina izgradimo komunalnu infrastrukturu u preko 80 odsto lokalnih samouprava. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije. Posle ovog projekta ova zemlja neće biti ista. Za mene lično ovo je najvažnija investicija, jer od ovoga zavisi budućnost naše dece i uveren sam da ćemo uspeti da je sprovedemo u svim gradovima i opštinama – rekao je ministar Momirović.

Lokacije gde će se projektovati i početi s izvođenjem radova na izgradnji komunalne (kanalizacione) infrastrukture su: Varvarin, Knić, Banja Vrujci, Krupanj, Lajkovac, Mionica, Kučevo, Svrljig, Kladovo, Lazarevac, Veliki Crljeni, Obrenovac, Vranje, Novi Bečej, Kragujevac i Novi Sad.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zahvalio se ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na angažmanu oko sprovođenja ovog projekta i naglasio da je izgradnja komunalne

infrastrukture “višedecenijska želja i očekivanja naših meštana bez obzira da li pričamo o severu ili jugu Srbije”.

– Ovo je projekat u interesu svih građana i Srbija je na putu da bude čista i da bude bolje mesto za život – naglasio je Vučević.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Republici Srbiji „Čista Srbija” za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kineske građevinske korporacije CRBC Džang Sjaojuen potpisali su komercijalne ugovore o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji.

Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti