Ulaganja ne prestaju: Vesić najavio rekonstrukciju mosta preko Dunava - između Smedereva i Kovina

18.01.2024

12:42

0

Tender je raspisan pre nekoliko dana i biće otvoren do 29. januara

Ulaganja ne prestaju: Vesić najavio rekonstrukciju mosta preko Dunava - između Smedereva i Kovina
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je rekonstrukciju mosta preko Dunava, između Smedereva i Kovina, koji je važan jer ka njemu gravitira gotovo 700.000 ljudi.

Tender je raspisan pre nekoliko dana i biće otvoren do 29. januara.

- Taj most je izgrađen 1976. godine, oštećen je u NATO agresiji, pa saniran. Ka njemu gravitira skoro 700.000 ljudi. Inicijativa za izgradnju mosta pokrenuta je još 1902. godine, a koliko je most baš na tom mestu važan govori i činjenica da je 1915. godine nemački maršal Mekenzen baš tu napravio ponton za napad na Srbiju. Izgradnja svakog mosta, saobraćajnice, pruge, povećava mobilnost stanovništva, dolazak investitora, otvaranje radnih mesta i bolji životni standard građana - rekao je Vesić za Informer TV.

Most je dug 1.424 metara, kolovoz je širok 8,5 metara, a vrednost radova procenjena je na 1,5 milijardi dinara.

Vesić je rekao da će tokom ove godine biti završeno 166 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, pa će još nekoliko gradova biti povezano na mrežu autoputeva. Kako je naveo, biće završena deonica Šabac - Loznica duga 54 kilometra, čime će i Loznica biti spojena sa autoputem, kao i dve deonice Moravskg koridora - od Kurševca do Trtenika i Vrnjačke banje, i od Preljine do Adrana kod Kraljeva.

Biće završena i deonica od petlje Divci do Valjeva, koje će time biti spojeno sa auto-putem Miloš Veliki, kao i deonica Sremska rača - Kuzmin sa mostom preko Save u okviru izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo.

Ministar je naveo da će ove godine biti završen i deo auto-puta Pakovraće - Požega, sa dva velika i izazovna tunela koja se grade, Laz i Munjino brdo, kao i Dunavski koridor, od autoputa Beograd - Niš do petlje Požarevac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike