Gradi se prva planinarska kuća u Srbiji: Na 800 metara nadmorske visine iznad kanjona niče raj za ljubitelje prirode! (FOTO)

17.01.2024

11:21

0

U Srbiji postoje planinarskii domovi, međutim nacionalne planinarske kuće za sada nema

Gradi se prva planinarska kuća u Srbiji: Na 800 metara nadmorske visine iznad kanjona niče raj za ljubitelje prirode! (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Nacionalna planinarska kuća, prva takve vrste u Srbiji, gde bi boravili planinari ali i svi koji vole aktivan odmor u prirodi i brojne adrenalinske sadržaje, gradiće se na teritoriji opštine Priboj, iznad kanjona Sućeska, na Golim brdima, na oko 800 metara nadmorske visine, u ataru Donjeg sela, u pribojskoj MZ Bučje.

Parcelu na samoj steni, kupio je i poklonio Planinarskom savezu Srbije, uspešni privrednik iz ovog kraja Nebojša Janović, a budući nacionalni planinarski centar, gradiće se planski i fazno.

U Srbiji postoje planinarskii domovi, međutim nacionalne planinarske kuće za sada nema, a prva bi mogla da bude baš u opštini Priboj. O tome je delegacija Planinarskog saveza Srbije, na čelu sa predsednikom Isom Planićem, razgovarala sa rukovodstvom opštine Priboj na čelu sa Lazarom Rvoviće, predsednikom Privremenog organa.

Foto: RINA
 

– Lokalna samouprava daje punu podršku jendom ovakvom projektu i uzeće učešća u rešavanju pristunog puta do buduće nacioanalne planinarske kuće – kaže Rvović.

Kompleks nacionalnog centra imaće glavni objekat i dodatne sadržaje.

Centralni objekat imaće smeštajne kapacitete od 30 ležajeva, višenamensku salu za sastanke do 40 mesta, biblioteku i izložbenu spomen sobu, terase i vidikovce, mini teretanu, kupatila u svim sobama, kuhinju sa trpezarijom.

Osim osnovnog objekta, kompleks planinarskog centra trebao bi da sadrži i depadans ili bungalove za kolektivni smeštaj oko 15 osoba, bivak objekte i šatore,letnju učionicu odnosno amfiteatar, kao i uređene terene za adrenalinske sadržaje: adrenalin park, zip lajn, vija feratu, penjalište za sportsko penjanje i penjanje u ledu, drajtuling na stenama u kanjonu, uređene staze za pešačenje i planinski biciklizam, terene za turno skijanje.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike