Iz APR-a se prinudno briše 3.609 firmi

12.01.2024

16:19

0

Za manje od devet meseci iz Registra privrednih subjekata mora da se ponovo briše veliki broj praktično bankrotiranih firmi

Iz APR-a se prinudno briše 3.609 firmi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Registrator koji vodi Registar privrednih subjekata u Agenciji za privredne registre (APR) objavio je obaveštenja kod 3.609 privrednih društava kod kojih su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju koje više nije moguće otkloniti.

Navedena obaveštenja se objavljuju u trajanju od 30 dana od dana njihovog objavljivanja na internet stranici Agencije - 27. decembra 2023, a pristupa im se unosom matičnog broja ili poslovnog imena privrednog društva na stranici Pretraga privrednih društava, u odeljku "Oglasi i obaveštenja".

Po isteku trajanja ovih obaveštenja, registrator privrednih subjekata će po službenoj dužnosti doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije privrednog društva, odnosno objaviti oglas o prinudnoj likvidaciji i istovremeno prevesti društvo u status "u prinudnoj likvidaciji".

Oglas, koji se objavljuje u neprekidnom trajanju od 60 dana, sadrži datum objave, poslovno ime i matični broj društva, kao i razlog prinudne likvidacije. Uz poslovno ime društva obavezno se dodaje oznaka: "u prinudnoj likvidaciji".

Po isteku trajanja oglasa, registrator će, u daljem roku od 30 dana, doneti pojedinačne akte o brisanju, na osnovu kojih će obrisati privredna društva iz Registra privrednih subjekata.

APR podseća da je aprila prošle godine po službenoj dužnosti obrisano oko 4.000 privrednih društava na osnovu prinudne likvidacije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike