Modni lanac se spasio, ali akcionari nisu srećni zbog toga

13.11.2023

10:02

0

Autor: R.B.

Nemačku modnu kuću „Geri Veber“ su mnogi već otpisali kao bankrotiranu, ali je posrnuli modni lanac ipak spasen. Međutim, to ne veseli baš sve

Modni lanac se spasio, ali akcionari nisu srećni zbog toga
Ilustracija - Copyright Profimedia

„Geri Veber“ (Gerry Weber) ne ide na doboš jer, kako su objasnili iz ove modne kompanije, dobili su zeleno svetlo za reorganizaciju kompanije.

- Plan restrukturiranja postao je pravno obavezujući i može se sprovesti. „Geri Veber grupu“ možemo da vratimo na solidnu finansijsku osnovu - objasnio je finansijski direktor Florijan Frank, a prenosi Fenix-magazin.de.

A plan nije oduševio deoničare jer uključuje, između ostalog, potpuno smanjenje kapitala, čime akcionari ostaju bez naknade.

Stari deoničari ostaju bez kapitala, a novi su “investitori restrukturiranja” u „GWI Holdingu“ sa sedištem u Luksemburgu. Prema informacijama, akcionarsko društvo sada će se pretvoriti u GmbH.

Sud za restrukturiranje u Esenu odobrio je plan restrukturiranja krajem oktobra, na osnovu dogovora poverilaca iz avgusta, kako je dodatno javio „Geri Veber“.

Modni biznis u problemu

U junu je „Geri Veber“ najavio da će zatvoriti većinu svojih podružnica u Nemačkoj. Prema saopštenju kompanije, trenutno je preostalo 50 od prvobitne 171 trgovine i prodajnog mesta. Maloprodaja u Austriji takođe je obustavljena.

„Geri Veber Internešenel AG“ prodaje “modu u modernom klasičnom mejnstrimu“ u 54 zemlje. Robna marka „geri veber“ postoji od 1986. a „tajfun“ od 1989. Početkom 2019. „Geri Veber“ je već jednom morao da podnese zahtev za stečaj, kada su britanski investitori preuzeli kompaniju.

Modni lanac nije jedini u Nemačkoj koji je trenutno u problemima. Tokom godine, modna kompanija „Halhaber“ (Hallhuber), prodavac cipela „Reno“ i gigant odeće „Pik en Kloepnburg“ (Peek & Cloppenburg) već su podneli zahtev za stečaj. Loše stoji i grupa robnih kuća „Galeria Karstadt Kaufhof".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike