Rusi najbrojniji gastarbajteri u Srbiji?

10.01.2024

14:40

0

Prema zvaničnim podacima u zemlji je u 2023. počelo da radi još 50.000 stranaca

Rusi najbrojniji gastarbajteri u Srbiji?
Ilustracija - Copyright 24sedam Pixabay

Radnicima stiglim iz inostranstva je tokom prošle godine u Srbiji izdato više od 50.000 radnih dozvola. Među njima je najviše pristiglih iz Rusije, objavio je na svom sajtu Savez samostalnih sindikata Srbije pozivajući se na podatke Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Rusima koji se nalaze na prvom mestu po broju dozvola, izdato je 19.645 dozvola, Kinezima 10.198, Turcima 4.946, Indijcima 4.914 i Nepalcima 1.074 dozvole.

Ovi podaci pomalo zbunjuju, pogotovo ako se ima u vidu koliko samo gradilišta ima o Srbiji a tamo se najmanje veoma retko čuje ruski jezik.

Doduše, podaci organizacije Re:Russia iz avgusta prošle godine, kažu da se u Srbiju se nakon februara 2022. godine doselilo 150.000 državljana ali većina njih teško da je tražila dozvolu za rad, koja ide preko neke kompanije za koju se ovde radi.

Kaoko bilo, većinu zvaničnih dozvola dobili su muškarci, pa je među ruskim državljanima koji su dobili dozvolu da rade u Srbiji bilo samo 5.375 žena, među Kinezima je tek svaka deseta bila žena.

Kada je reč o poslovima koje rade, ne postoji zvanična evidencija o tome, ali se pretpostavlja da je najveći broj Rusa angažovan u IT-ju dok su ostale nacionalnosti preuzele poslove na gradilištima, što javnih radova u putogradnji što privatnim u stanogradnji, zatim plantažama voća i povrća, u kioscima, prodavnicama i dostavama, kao i na mestima vozača autobusa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike