Impresivan rast vodećih evropskih firmi u 2023.

27.12.2023

15:28

0

Vrednost najboljih evropskih privrednih grupacija koje prati indeks Euro Stoxx 50 je ove godine porasla za velikih 19%

Impresivan rast vodećih evropskih firmi u 2023.
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nakon prošlogodišnjeg pada od 12%, najveće evropske kompanije su grupno napravile ozbiljan posao u 2023. i godinu završavaju 19% vrednije nego što su bile na njenom početku, objavio je danas „Juronjuz“.

Evropsko tržište akcija je u 2023. godini pokazalo otpornost i ostvarilo uspeh koji je prijatno iznenadio investitore.

Italijanska banka „Unikredit“ je zabeležila zadivljujući rast od 84% i potvrdila da „nema krize za bankare“, a proizvođači automobila „Stelantis“ i posebno „Ferari“ kao njegov deo (unutar „Fijata“) su porasli za 60%, odnosno za 57%.

Španska kompanija za proizvodnju i maloprodaju odeće „Inditeks“, kao matična kompanija popularnih brendova kao što je „Zara“, registrovala je porast vrednosti akcija za 58%, a španska banka BBVA za 46%.

U Nemačkoj su ključni lideri bili proizvođač sportske opreme „Adidas“ sa porastom od 52% i gigant poslovnog softvera „SAP“ koji je zabeležio rast od 43%, profitirajući od ubrzane globalne transformacije preduzeća.

Francuska firma „Sen-Goben“, proizvođač inovativnih konstrukcionih materijala je porasla za 45%, a energetičar „Šnajder elektriks“ za 38%, što naglašava dobru situaciju u oblastima građevinarstva i energetskog menadžmenta.

Kompanija „Erme“ (Hermes, deo LVHM) koja proizvodi luksuznu robu je zabeležila rast za 38% i tako dokazala da je potražnja za luksuzom i dalje prisutna uprkos ekonomskim problemima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike