Tojota se učvrstila u vrhu

27.12.2023

09:19

0

Autor: R.B.

Najveći svetski proizvođač klasičnih i hibridnih automobila u novembru oborio rekord u prodaji

Tojota se učvrstila u vrhu
Ilustracija - Copyright Unsplash

Tojota Motor“ će najverovatnije i četvrtu godinu zaredom zadržati titulu proizvođača koji proda najviše automobila na svetu, i iza sebe ostaviti evrospku perjanicu „Folksvagen Grupu“. Prodaji japanskog proizvođača pomaže stabilna potražnja širom Severne Amerike i Evrope, uz koju je prodaja i proizvodnja u novembru dostigla novi rekord, piše „Blumberg“.

Globalna prodaja - uključujući prodaju podružnica „Hino Motors“ i „Dajhatsu Motor“ (koji se sada našao u centru skandala sa bezbednosnim propustima), porasla je za 12% u odnosu na prethodnu godinu.
U novembru je prodato 986.262 jedinice, najviše ikada za taj mesec, saopštila je kompanija u sredu. Svetska proizvodnja dostigla je najviši nivo od 1.067.446 jedinica.

„Tojota“ je, takođe, zabeležila rast prodaje u Kini za 17% na 164.524 jedinica, dok je tamošnja proizvodnja porasla za 14%.

Najveći svetski proizvođač automobila učvršćuje i svoju dominaciju hibridnim automobilima dok napreduje sa ambicioznim planovima da uz masovnu proizvodnju električnih vozila sustigne neprikosnovenog na Zapadu „Teslu“ i neprikosnovenog na istoku - kineski „BYD“.

Prošle nedelje, „Tojota“ je kao vlasnik brenda bila umeštana u skandal, pošto je istraga otkrila da je njena nezavisna marka „Dajhatsku“ manipulisala podacima o bezbednosti sudara test modela još od 1989. „Dajhatsu“, koji motorima i sklopovima snabdeva i „Mazdu“ i „Subaru“, će obustaviti rad do januara i nadoknaditi svojim partnerima gubitke koje pretrpe, saopštila je kompanija ove nedelje.

Prošle godine je matična kuća pretrpela još jedan skandal, sa „Hinom“, zbog falsifikovanih podataka o emisiji štetnih gasova.

U međuvremenu, dok je kineski „BYD“ na putu da pretekne "Teslu" kao najprodavanijeg proizvođača električnih vozila na svetu (zajedno sa hibridima to već jeste), hibridi postaju sve dominantniji u Japanu.

Očekuje se da će prestići sve druge opcije u prodaji registrovanih putničkih vozila do kraja godine, uključujući motore sa unutrašnjim sagorevanjem i dizel motore, prema „Blumbergu“, i činiti više od polovine vozila u nekom trenutku 2024. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike