Srbija dobija jednu od najznačajnih saobraćajnica "Osmeh Vojvodine": 46 mostova, 34 nadvožnjaka, 12 petlji! Vredi dve milijarde (FOTO/VIDEO)

26.12.2023

19:41

0

Dve milijarde je izdvojeno za 2.400 kilometara puteva, za potpunu rekonstrukciju i obnovu

Srbija dobija jednu od najznačajnih saobraćajnica "Osmeh Vojvodine": 46 mostova, 34 nadvožnjaka, 12 petlji! Vredi dve milijarde (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji brze saobraćajnice “Osmeh Vojvodine”, kod Bačkog Brega.

Pored brojnih važnih saobraćajnica izgrađenih poslednjih 10 godina ova je svakako najznačajnija. Osmišljena od strane sadašnje Vlade Republike Srbije, povezaće Vojvodinu, od granice sa Mađarskom do granice sa Rumunijom.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

 

- Ovo je jedna od investicija koja će približiti Sombor Beogradu i Novom Sadu, ali i Mađarskoj... I Rumuniji, i Rumuni će ovde prolaziti, mnogo im je kraće... Velike pare ulažemo u ovo, i ovo je deo onoga što smo nazvali EXPO 27, nije to samo Beograd... - rekao je Vučić naglasivši da će ovo biti deo modernih i brzih saobraćajnica koje kad imate onda vam dolaze investitori.

On je istakao da se u Banat mora uložiti mnogo više.

 

- Da što pre dođemo do cifre od 1.000 evra za prosečnu platu. Jedan rat kada bi prestao, bilo bi lakše” – rekao je predsednik. Potom je spomenuo i gasnu interkonekciji Mokrin-Beograd.

Naglasio je da neće industrija tamo gde nema gasa.

-Kada nemate gasovod, nemate industriju. Indistrija je ono što je važno, tehnologija, veštačka inteligencija” – istakao je Vučić.

"Osmeh" košta dve milijarde

Govoreći o ovoj važnoj saobraćajnici u Vojvidini predsednik je rekao da je izdvojeno dve milijarde evra  za 2.400 kilometara puteva, za potpunu rekonstrukciju i obnovu.

- Potrebno je 10.000 kilometara puteva da uradimo i rekonstruišemo da bismo mogli da se pohvalimo. Moraćemo svaki novoizgrađeni put da održavamo. Ovo saobraćajnica (“Osmeh Vojvodine” prim. ur.) košta dve milijarde – pojasnio je  Vučić i dodao:

– Uz to što sam veoma zahvalan što ste uradili, ja sam s pažnjom gledao, veoma sam vam zahvalan. Ljudi kažu potreban nam je put, ali dajte nam investiciju da bismo mogli da živimo.

Radovi gotovi 2028. 

Prvi radovi na izgradnji brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine" počeli su polovinom decembra, a saobraćajnica će biti duga oko 186 kilometara i od Bačkog Brega do Vrbasa stizaće se za oko 50 minuta, a od Vrbasa do Srpske Crnje za sat i deset minuta.

Kako je rekao predsednik Vučić, radovi na izgradnji ove brze saobraćajnice biće završeni do kraja 2028. godine.

"Osmeh Vojvodine" je saobraćajnica projektovana za brzinu od 100 kilometara na sat.

Na delu trase, od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja 46 mostova (preko kanala i prolaza za put), 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta. Na trasi brze saobraćajnice planirana je i izgradnja 12 petlji: Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka, Kula, Vrbas Zapad, Vrbas Sever, Vrbas Istok, Vrbas E75, Srbobran Sever, Turija i Kikinda Istok.

Planirana je izgradnja i 13 površinskih kružnih raskrsnica.

Ministar građevinarstva, Goran Vesić, izjavio je ranije da ta brza saobraćajnica nije važna samo za Srbiju i naše građane, već i za Mađare i Rumune, budući da će biti priključena na mrežu mađarskih i rumunskih auto-puteva i saobraćajnica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike