Vlada Srbije dodelila državljanstvo Srbije suosnivaču Epla Stivu Voznijaku: Doprineo promociji naše zemlje

14.12.2023

14:26

0

Osnivač svetskog IT Giganta Epl Stiv Voznijak pre nedelju dana bio je u Srbiji i tom prilikom saopštio da želi da promoviše interese Srbije

Vlada Srbije dodelila državljanstvo Srbije suosnivaču Epla Stivu Voznijaku: Doprineo promociji naše zemlje
Stiv Voznijak - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Vlada Srbije danas je na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića na današnjoj sednici odlučila da dodeli državljanstvo Srbije suosnivaču kompanije Epl Stivu Voznijaku, kao i njegovoj supruzi Dženet Kej Voznijak.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da bi prijem u državljanstvo Srbije američkog preduzetnika i računarskog inženjera Voznijaka i njegove supruge doprineo promociji naše zemlje u oblasti visokih tehnologija, jačanju nacionalnih interesa i ugledu Srbije kao zemlje četvrte industrijske revolucije, saopšteno je iz vlade.

Osnivač svetskog IT Giganta Epl Stiv Voznijak pre nedelju dana bio je u Srbiji i tom prilikom saopštio da želi da promoviše interese Srbije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Na konferenciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, bard IT industrije otkrio je da je Srbiju posetio na nagovor proslavljenog tenisera Janka Tipsarevića.

- Toliko sam srećan i zahvalan što putujem svetom i upoznajem dosta ljudi. Zahvalan sam Tipsareviću što smo došli ovde i dobili srpski pasoš. Video sam kako se grad planira, kako se zemlja planira, ima neverovatnih priča. Želim da idete ka vrhu i da budem deo toga! - rekao je Voznijak.

- Moja supruga i ja smo na odmoru, i krenuli smo da putujemo po gradovima koji leže na Dunavu. Nikada pre nismo stigli do Beograda, divno je. Imamo prijatelje. Posebno Janka. Ovo je najsmislenije putovanje. Video sam kako se sve planira, neverovatne priče sam čuo o ovoj zemlji. Želim da budem teo toga da promovišem interese Srbije do kraja života - dodao je Voznijak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je velika čast ugostiti Voznijaka.

- Retka je čast da ugostite ovako velikog čoveka, pronalazača i filantropa.Pokrenuli smo mnogo toga što bismo u narodnom periodu mogli da uradimo u Srbiji i napravimo da budemo mnogo privlačniji za klince, za mladu generaciju, za one koji bi u našoj zemlji mogli da pronađu i najbolje moguće univerzitete, najbolje moguće škole zbog kojih neretko odlaze u inostranstvo. Predstavili smo i projekat EXPO, koji će pomoći i obrazovanju a razgovarali smo i o savetničkoj ulozi naših američkih priljatelja u celom tom procesu. Zbog toga smo odlučili i da gospodinu Voznijaku i njegovoj supruzi Dženet dodelimo srpski pasoš - rekao je predsednik Vučić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike