Bugarska ukida takse na tranzit ruskog gasa koji ide ka Srbiji i Mađarskoj

12.12.2023

10:43

0

Srbija i Mađarska su se zbog taksi Bugarske zvanično obratile Evropskoj komisiji

Bugarska ukida takse na tranzit ruskog gasa koji ide ka Srbiji i Mađarskoj
Ilustracija - Copyright TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Vlada Bugarske obustaviće takse na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju ka Srbiji i Mađarskoj, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rudarstva i energetike. 

U pitanju su takse koje su na snazi od polovine oktobra, a Srbija i Mađarska, koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske, su osudile ovaj potez, strahujući da će dodatne troškove platiti potrošači. Srbija i Mađarska su se zbog taksi Bugarske zvanično obratile Evropskoj komisiji. 

- Mađarska je članica EU i smatra da je uvođenje ovih taksi bilo protivno evropskim pravilima, rekla je ranije ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović i istakla da imamo neke primere gde su takve odluke u prošlosti obustavljene. 

'Srbija je uputila zvanično obraćanje Energetskoj zajednici u čijem radu učestvuje i Evropska komisija. Želimo da budemo sigurni da nema kršenja evropskih regulativa. Pokušaćemo da u razgovoru sa bugarskom stranom prevaziđemo ovaj izazov koji bi zasigurno imao negativne finansijske posledice na Srbiju i Mađarsku', rekla je ranije Đedović Handanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike