Spotifaj spremio 1.500 otkaza, odlazi svaki šesti

04.12.2023

11:54

0

Autor: R.B.

Nakon nekoliko rezova troškova kompanija za striming muzike sprema još jedan, u ljudstvu

Spotifaj spremio 1.500 otkaza, odlazi svaki šesti
Copyright Pixabay

Striming platformaSpotifaj“ otpustiće oko 1.500 zaposlenih, odnosno svakog šestog zaposlenog, kako bi smanjila troškove i "prilagodila se usporavanju rasta", najavio je izvršni direktor Daniel Ek.

U elektronskoj pošti koju je poslao osoblju, Ek je rekao da "Spotifaj preduzima značajne mere da smanji troškove", kao i da je "kompanija preuzela previše zaposlenih tokom 2020. i 2021. godine, kada je kapital bio jeftin, a tehonoške kompanije bile u prilici da ulože značajne sume u proširenje timova."

Najnovija runda smanjenja broja radnika pogodiće oko 17% zaposlenih, navodi izvorCNBC.

– U poslednje dve godine uložili smo mnogo na izgradnju Spotifaja kao zaista sjajnog i održivog posla, koji je napravljen tako da postigne naš cilj da budemo vodeća svetska audio platforma. Iako smo napravili dobre korake, još uvek imamo mnogo posla. Ekonomski rast je drastično usporen, a kapital je poskupeo. Spotifaj nije izuzetak od ove realnosti– napisao je Ek u internom memorandumu zaposlenima na platformi.

Spotifaj je prijavio profit od 65 miliona evra u trećem kvartalu, uz rezanje troškova marketinga i osoblja.

Ranije ove godine, korisnici platforme su morali da se suoče sa povećanjem cena svojih paketa, a sam „Spotifaj“ se proširio i na emitovanje podkasta, a uvedene su i audio knjige.

Najnovija otpuštanja usledila su nakon nekoliko uzastopnih rezova u kompaniji, koja je, baš kao i druge tehnološke kompanije, bila prinuđena da u poslednjih godinu dana smanji troškove zbog skupljih kredita i pogoršanja makro-ekonomske situacije.

„Spotifaj“ je od početka godine već otpustio 800 zaposlenih: početkom godine 600, a u junu dodatnih 200. Iako su se očekivali novi rezovi, broj od 1.500 uposlenih koji su višak nije bio očekivan.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike