Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska se u probni rad pušta do kraja nedelje

03.12.2023

16:07

0

Gasovod Srbija-Bugarska bitan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska se u probni rad pušta do kraja nedelje
Ilustracija - Copyright TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Završeni su svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska, čime će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obilazeći radove na ovoj interkonekciji i dodala da se puštanje u probni rad gasovoda očekuje do kraja nedelje.

"Gasovod Srbija-Bugarska je prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci. Pre samo godinu dana smo započeli radove i predanim radom za 12 meseci izgrađeno je 109 km novog gasovoda, četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama", rekla je ona, a saopštilo resorno ministarstvo.

Podsetila je da je potpisan ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine. 

"Drago mi je što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da ćemo puštanje novog gasovoda u rad ozvaničiti bilateralnim posetama predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva. To je važno zbog jačanja odnosa sa ovim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom iz koga ćemo se snabdevati sa do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. dok se od 2027. godine te količine mogu povećati i tri puta “, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je ukazala da je gasovod Srbija-Bugarska bitan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije. 

TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ
 

 

"Ovaj gasovod je važan za građane i privredu u ovom delu Srbije, posebno za priključenja u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i razvoja sekundarne gasne mreže u Nišu. Ova infrastruktura će omogućiti priključenje privrede i velikog broja domaćinstava na gas", navela je ona.

Naglasila je da je u procesu zelene tranzicije bitno da imamo sigurno snabdevanje gasom, da možemo da pređemo sa korišćenja uglja i mazuta na gas koji je čistiji izvor energije.

Prema njenim rečima ovaj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija-Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućava i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike