Najveći zemljoposednik u Srbiji: Matijević kupio još 10 fabrika

26.08.2021

07:32

0

Autor: 24sedam

Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa, kupovinom većinskog paketa "Mitron grupe” iz Vrbasa, značajno je proširio svoje poslovno carstvo

Najveći zemljoposednik u Srbiji: Matijević kupio još 10 fabrika
Ubedljivo prvi: Matijević (u sredini), Kostić (levo) i Mišković - Copyright Foto: ATA Image/Antonio Ahel/Pixabay/Printscreen

Petar Matijević je novom kupovinom u svoj portfolio stavio i fabriku ulja “Banat” i poljoprivredno gazdinstvo “Sava Kovačević”.

U njegovo vlasništvo su došli i mlin „Mirotin Tisa“ iz Savinog Sela, Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ iz Lukinog Sela, mlekara „Dana”, „Agrovojvodina komerc servis“ iz Novog Sada, kao i preduzeće „Agrimaks“ iz Vrbasa.

Uz to, on od juče gazduje i kompanijama „Mirotin energo“, „Mirotin vet“, „Mirotin invest“ iz Vrbasa, ali i „Mirotin Crna Gora“ iz Podgorice, piše „Blic“.

Prvi veleposednik Srbije

Matijević je sada postao vlasnik najvećeg broja firmi, a učvrstio je i prvo mesto na listi srpskih veleposednika jer je svojih 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta uvećao za još 4.000, koliko se u katastru do juče vodilo na poljoprivredno gazdinstvo “Sava Kovačević”.

Ako se tome doda i oko 2.500 hektara u Hrvatskoj, to mu otvara vrata da svoju, do sada lokalnu titulu, ”srpski kralj mesa” zameni novom i većom, a to je “balkanski kralj oranica”.

Na taj način Matijević je izbio na prvo mesto veleposednika u Srbiji, dok su na drugoj i trećoj poziciji Miodrag Kostić i Miroslav Mišković.

U fabrikama Matijevića godišnje se othrani 100.000 tovnih svinja, 5.000 komada tovne junadi i 7.000.000 tovnih pilića.

Mašine za agrar

Poljoprivreda i hotelijerstvo nisu jedine grane u koje Matijevići ulažu. Sredinom avgusta njihova novosadska kompanija „Mat rilejstejt“ kupila je i zrenjaninsku fabriku Radijator AD, koja će praviti poljoprivrednu mehanizaciju, a krajem juna i autobusku stanicu preduzeća ATP Vojvodina, koja će biti prodajni salon za te mašine.

Petrov sin, Zoran Matijević, kaže da su o “Mitron grupi” pregovarali dve godine. Najvrednije od ove kupovine je poljoprivredni kombinat “Sava Kovačević” koji ima 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i to prve i druge klase. Ono po kvalitetu ne samo što je najbolje u Vojvodini, već i u ovom delu Evrope, a 90 odsto je pod sistemima za navodnjavanje. Poseduje i farmu krava i biogasno postrojenje iz koga se dobija struja, navodi Matijević.

On dodaje da značaj ove transakcije upotpunjuje i fabrika ulja "Banat“ u Novoj Crnji.

– Uljara ima kapacitet prerade 100.000 tona uljarica na godišnjem nivou. Mi sa naših 40.000 hektara koje obrađujemo, imamo 35 do 40 odsto sirovina za njene kapacitete. Sve u svemu, mi smo se opredelili za tri oblasti razvoja, to su poljoprivreda, industrija mesa i nekretnine i hotelijerstvo. Mislimo da poljoprivreda u Srbiji ima najveći potencijal ali i na globalnom nivou jer uljarice, žitarice koje proizvodimo, su berzanska roba i na njoj se postižu značajni finansijski efekti i zato je naš prioritet – objašnjava Matijević.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike