Mađari, sa Vansijem, preuzimaju aerodrom u Budimpešti

27.11.2023

11:37

0

Vlada Mađarske skuplja novac da bi otkupila provo upravljanja glavnim aerodromom u zemlji od nemačke kompanije

Mađari, sa Vansijem, preuzimaju aerodrom u Budimpešti
Ilustracija - Copyright Profimedia

Aerodrom „Franc (Ferenc) List“ u Budimpešti, poznatiji pod starim imenom „Ferihegi“, sledećeg petka bi mogao da pređe u državne ruke, ali mađarska vlada za sada nema dovoljno novca u državnoj kasi, piše „Dejlinjuz Hangari“.

Prema pisanju mađarskih medija, posle dogovora, 51 odsto akcija budimpeštanskog aerodroma biće u vlasništvu mađarske države, dok će 49 odsto biti u rukama „Vansi“ kompanije, koja upravlja sa 65 aerodroma u 13 zemalja (kao i Aerodromom Beograd).

Za sada aerodromom u Budimpešti upravlja nemačka kompanija za račun vlasnika
singapurskog fonda GIC i kanadske „AviAlajans“ (AviAlliance), a prema pisanju medija, država planira da proda svoje akcije u dve osiguravajuće kompanije, Alfi i Unionu, za oko 480 miliona evra.

Međutim, taj iznos predstavlja samo trećinu ukupne potrebne sume za kupovinu glavne vazdušne luke Mađarske, koja prema pisanju mađarskih medija nezvanično iznosi tri milijarde evra.

Ostatak može doći od vladinih evroobveznica i navodnog francuskog zajma, što bi bio treći veliki inostrani kredit koji mađarska vlada uzima posle kineskog za prugu Beograd Budimpešta i ruskog za proširenje nuklearne elektrane.

Zajedničko upravljanje aerodromom sa Francuzima, moglo bi da znači jačanje veza između dve zemlje, i slabljenje odnosa sa Nemačkom.

Dodatno, u prilog slabljenju mađarskih veza sa Nemačkom  govori i to što je ministar građevinarstva i razvoja Janoš Lazar govorio o slanju nemačkih i austrijskih kompanija koje posluju u sektoru građevinarstva i građevinskog materijala, kući, jer bi Vlada želela da vidi procvat Mađara u tom sektoru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike