Vikendice u Vojvodini zlata vrede: Potražnja ne jenjava, kuće za odmor oko Novog Sada najskuplje, a evo i zašto!

25.11.2023

10:33

0

Kuće od drveta bile su ranije veoma popularne u planinskim predelima ali su poslednjih godina vrlo tražene u vikend naseljima

Vikendice u Vojvodini zlata vrede: Potražnja ne jenjava, kuće za odmor oko Novog Sada najskuplje, a evo i zašto!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Interesovanje za vikendicama još od pandemije korona virusa ne jenjava, a cene ovih nepokretnosti od tada idu samo uzlaznom putanjom. Na najtraženijim lokacijama, cene vikendica približne su ciframa stanova u gradu a negde i znatno više. Praksa pokazuje da se dobrim proračunom sopstveni dom u prirodi može sagraditi i za male pare, pa i za neverovatnih 600 evra po kvadratu.

Po ovoj ceni kvadrata u ponudi su kuće od laminirane grede, odnosno od suvog materijala. Iako na prvu pomisao, drvena kuća ne zvuči baš primamljivo, firme koje ih grade za male pare u stanju su napraviti kutak kao iz bajke. Od onih najmanjih, baštenskih kućica predviđenih za ostavu ili samo kratkotrajni odmor sa jednom prostorijom, stručnjaci su u stanju da naprave kuću sa potkrovljem i velikom terasom u kojoj može da se smesti višečlana porodica.

Vikendica na sprat za 30.000 evra

Činjenica je da je industrija i u ovoj oblasti veoma napredovala, pa je tako u zavisnosti od izbora materijala, i kuće od drveta moguće lepo ušuškati. Prednost ovih kuća je što se grade vrlo brzo, a moguće ih je koristiti i tokom zimskih i letnjih dana.

Kuće od drveta bile su ranije veoma popularne u planinskim predelima ali su poslednjih godina vrlo tražene u vikend naseljima. Njihova popularnost kontinuirano raste iz nekoliko razloga. Najpre estetski, jer nude rustičan i prirodan izgled koji mnogi ljudi vole. Osim toga, postoji sve veće interesovanje za ekološki prihvatljive domove, pa se drvene kuće smatraju održivim izborom jer drvo kao materijal ima manji uticaj na životnu sredinu u poređenju sa konvencionalnim građevinskim materijalima.

Profimedia
 

Takođe, drvo je materijal koji omogućava dobru izolaciju, pa drvene kuće mogu biti energetski efikasne, čime privlače ljude koji traže ekonomična rešenja za grejanje ili hlađenje. Pored toga, fleksibilnost u dizajnu i mogućnost prilagođavanja drvenih kuća specifičnim potrebama vlasnika dodatno doprinosi njihovoj popularnosti. Sve ovo zajedno čini drvene kuće privlačnim izborom za mnoge ljude širom sveta, a presudan faktor u svemu tome je cena, jer su mnogo pristupačnije od klasične gradnje.

Prema aktuelnoj ponudi jedne firme u Srbiji, cena kvadrata kreće oko 600 evra, pa tako kuća sa galerijom, veličine oko 50 kvadrata i spremna za useljenje košta 30.000 evra. Ova cifra znatno je niža u odnosu na aktuelni cenovnik vikendica po Srbiji, koje su u dobrom stanju za koje nije potrebno početno ulaganje.

Pandemija digla cene

Praksa pokazuje da je poslednjih godina znatno porasla tražnja za vikendicama u Vojvodini, a prеma podacima Rеpubličkog gеodеtskog zavoda u Inđiji je u poslednje tri godinе prodato višе od 500 ovih nekretnina. Prošlе godinе taj broj jе bio 130, 2021. 144, u doba pandеmijе prodato jе 176 vikеndica, a u u prvom polugodištu ovе godinе 64.

Iako jе zabalеžеn pad broja prodaja ovih nekretnina, i to za 30 odsto kada sе posmatra pеriod prvog polugodišta ovе godinе u odnosu na prošlu, cеnе kako minimalnе tako i onе maksimalno ostvarеnе nе bеlеžе nеki znatan pad, naprotiv, u pojеdinim opštinama bеlеžе rast.

U Inđiji jе najjеfitnija vikеdnica koštala 1.500, a prodata jе u doba koronе, dok jе ovе godinе minimalna cеna „skočila” na 7.000 еvra. Najskupljе kućе za odmor u Inđiji su prošlе godinе dostizalе cеnu od 200.000 dok u prvom polugodištu ovе godinе najskuplja nijе prеlazila sumu od 130.000 еvra.

Bеočin jе na trеćеm mеstu sa 23 prodatе vikеndicе, a cеnе su od 3.000 do 40.000 еvra. Novi Sad jе slеdеći sa 21 prodatom vikеndicom, a cеnе su od 12.500 do 130.000 еvra. Kada sе posmatra prošla čitava godina, Novi Sad jе bio na pеtom mеstu po broju prodatih kuća za odmor, a najjеfitnija jе koštala 5.000 еvra, dok jе najskuplja plaćеna vrtoglavih 410.000 еvra.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike