Karići na crnoj listi SAD!

13.08.2021

08:07 >> 09:19

0

Sjedinjenje Američke Države na crnu listu stavile firmu Dana holdings

Karići na crnoj listi SAD!
Copyright Bogoljub Karić sa suprugom Milankom; Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Američko ministarstvo finansija (OFAC) stavilo je na crnu listu kompaniju ”Dana holdings“ porodice Karić iz Srbije, u paketu kojim se proširuju sankcije protiv Belorusije.

Kako se navodi na sajtu OFAC, sankcionisana su 23 pojedinca i 21 entitet.
Oni koji su stavljeni na crnu listu, objašnjava se, uključeni su u nastavak nasilnog suzbijanja mirnih protesta, povezani sa incidentom u kojem je prinudno prizemljen avion kompanije ”Rajaner” 23. maja, zarađuju zahvaljujući beloruskom režimu ili podržavaju beloruski režim na štetu beloruskog naroda.

Screenshot/US Department of Treasury

OFAC je na crnu listu stavio kompaniju jer je kroz predsedničke dekrete Aleksandra Lukašenka dobila brojne beneficije, uključujući, kako tvrde iz američkog ministarstva, i poklone državnog zemljišta u Minsku.

U saopštenju OFAC objavljenom 9. avgusta, navodi se da je ”Dana holdings” firma registrovana na Kipru i da ima veze sa srpskom porodicom Karić.

Na crnu listu osim „Dana holdings“ stavljene su i njene beloruske ispostave „Dana Astra“, „Emirates blue sky“ i „Dubai Water Front“, a na listi se nalazi i Nebojša Karić, sin poznatog biznismena Bogoljuba Karića.

I MMF pod pritiskom Vašingtona

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da pomno prati situaciju u Belorusiji, a povodom zahteva pojedinih zemalja članica da ovaj globalni zajmodavac ograniči isplatu novih hitnih sredstava iz rezervi vladi predsednika Aleksandra Lukašenka, izveštava Rojters.

Pročitajte još:

Pojedini američki kongresmeni zatražili su od MMF-a da Lukašenkovoj vladi striktno ograniči mogućnost korišćenja skoro milijardu dolara iz nove tranše Specijalnih prava vučenja (SDR), koliko je predviđeno za Belorusiju u okviru nedavno odobrenih 650 milijardi dolara sredstava iz rezervi MMF-a, koja će krajem ovog meseca biti stavljena na raspolaganje svim zemljama članicama.

Stručnjaci kažu da sve dok članice MMF-a priznaju Lukašenkovu vladu, Fond ne može da preduzima bilo kakve mere pritiska, navodi Rojters.

U koordinisanoj akciji sa Britanijom i Kanadom, Sjedinjene Države su u ponedeljak uvele nove sankcije za nekoliko beloruskih pojedinaca i pravnih lica, s ciljem da kazne Lukašenka.

Zapadne vlade nastoje da pojačaju pritisak na Lukašenka, kog optužuju za navodno lažiranje izbora u avgustu 2020. i za represiju nad opozicijom kako bi produžio svoju sada već 27-godišnju vladavinu zemljom. Lukašenko je negirao lažiranje glasanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike