Vlada nudi 20.000 dinara pomoći za poštare, ako odmah prekinu štrajk

20.11.2023

12:19

0

Autor: R.B.

Na sednici Vlade Srbije usvojena odluka o 20.000 dinara državne pomoći za poštare

Vlada nudi 20.000 dinara pomoći za poštare, ako odmah prekinu štrajk
Copyright JP "Pošta Srbije"

Vlada Srbije je na sednici održanoj danas ujutro usvojila zaključak o isplati 20.000 dinara pomoći svim radnicima „Pošte Srbije“ (osim rukovodstva), kao što je dogovoreno sporazumom koji su sindikati poštanskih radnika potpisali sa premijerkom Anom Brnabić prošle nedelje, pišu „Novosti“.

Kako nezvanično saznaje beogradski dnevnik, ova državna pomoć biće isplaćena svima onima koji su se vratili na posao i do danas preuzeli svoje radne obaveze.

Isplata pomoći će biti završena do subote 25. novembra.

„Pošta Srbije“ najavila je normalizaciju rada od ove nedelje i slanja pošiljaka, pošte i računa, nakon što su reprezentativni sindikati potpisali sporazum o prestanku obustave rade. Prema tom sporazumu, radnicima u Tehnologiji odmah se povećavaju plate za 10 %, a zatim za dodatnih 10% od 1. januara 2024. godine.

To je kumulativno povećanje plata radnicima u tehnologiji od 21% u odnosu na njihovu trenutnu zaradu. Radnicima u administraciji sledi dodatno povećanje plata od 1. januara naredne godine od 10%. Svim radnicima, osim rukovodstvu, biće isplaćena jednokratna finansijska pomoć od 20.000 dinara do 25. novembra, dogovoreno je.

Problem sa ovim sporazumom je što štrajk, koji već mesec dana potresa „Poštu Srbije“ i zbog koje, između ostalog, većina građana nije dobila račune za struju ili komunalije, nisu organizovali reprezentatitivni sindikati već su se radnici neformalno organizovali.

Sa njima je u novosadskoj Pošti 21102 razgovarao ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović.

Radnici su tražili povećanje od 30% plate, posebno za one u Tehnologiji, i to do Nove godine, kao i zapošljavanje dodatne radne snage.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike