A šta kažu Karići: "Sankcije SAD na osnovu lažnih optužbi novinara"

13.08.2021

13:38

0

Kompanija Dana Holdings, u vlasništvu porodice Karić, demantuje da je imala sporne poslove u Belorusiji, zbog čega se našla na crnoj listi SAD

A šta kažu Karići: "Sankcije SAD na osnovu lažnih optužbi novinara"
Copyright 24sedam/Stefan Tomašević/ATAImages

Iz kompanije „Dana Holdings“, registrovane na Kipru a koja je u vlasništvu poznate poslovne porodice u Srbiji porepoznatljive pre svega po Bogoljubu Kariću, oglasili su se povodom stavljanja te, i još nekih povezanih firmi, na „crnu listu“ američkog Ministarstva finansija.

Iz holdinga kažu da uvođenje sankcija toj firmi od stane SAD i EU nema osnova jer firma nikada nije poslovala pod povlaštenim režimom u Belorusiji, što joj se stavlja na teret, i za ceo nastali problem optužuju novinare.

„Na sankcioni spisak EU, kompanija je dospela nakon objave navedenog niza kleveta iznetih na naš račun u nekoliko kampanjski sinhronizovanih medijskih članka. Navodi u člancima nisu potkrepljeni niti jednim dokazom, a temelje se na vrlo nesolidnom radu povezane grupe istraživačkih novinara. EU je iskoristila te neproverene navode, verujući autorima na reč, kao osnovu za uvođenje sankcija, previđajući da ne postoji mogućnost da Evropski Sud prihvati novinske članke kao dokazni materijal. Na osnovu tako pravno neutemeljene, pogrešne odluke EU smo i dospeli na sankcionu listu SAD. I u ovom slučaju ćemo iskoristiti sve pravne mere za hitno ukidanje donesenih mera“, kaže se u saopštenju koje je dostavljeno redakciji 24sedam.

U saopštenju iz Minska, koje potpisuje predsednik direktorskog borda Vibor Mulić, dalje se kaže da su informacije u „navodno nezavisnom“ istraživanju OCRP-a, BELSAT-a i KRIK-a o dobijenom besplatnom građevinskom zemljištu vrednom 800 miliona dolara – neverodostojne.

Screenshot/US Department of Treasury

„Istina je dokaziva prostim uvidom u Ustav Republike Belorusije i važeće zakone: svo zemljište u Belorusiji je vlasništvu države i ne može biti u prometu, odnosno ni pod kojim uslovima se ne otuđuje. Prema tome kompanija ‘Dana Holdings‘ nije dobila ili kupila ni jedan kvadratni metar zemljišta, već je kvalitetom svojih arhitektonskih master planova ponudila na javnim konkursima najbolja rešenja i samostalno investiranje u građevinske projekte. Kompanija se nikada nije bavila bilo kakvim poslovima sa državom Belorusijom svih godina poslovanja u toj zemlji. Kompanija se već dve decenije isključivo bavi gradnjom prostora i stanova za tržište i nikada nisu gradile ni jedan državni objekat“, obrazlaže se u saopštenju.

Iz holdinga poručuju da „u istoriji uvođenja sankcija od strane Evropske Unije nikada se nije desilo da je na sankcioni spisak uvedena privatna kompanija samo na osnovu medijskih članaka i bez ikakve provere navoda“, pa su zbog toga njihovi advokati „podneli sudske prijave protiv svih koji su učestovali u izradi i distribuciji ovih lažnih informacija, a iste će biti podnete i u Srbiji“.

Agencija Tanjug je danas prenela da je američko Ministarstvo finansija (OFAC) stavilo na crnu listu kompaniju ”Dana holdings“ porodice Karić iz Srbije, u paketu kojim se proširuju sankcije protiv Belorusije.

Pročitajte još:

Kako se navodi na sajtu OFAC, sankcionisana su 23 pojedinca i 21 entitet.
Oni koji su stavljeni na crnu listu, objašnjava se, uključeni su u nastavak nasilnog suzbijanja mirnih protesta, povezani sa incidentom u kojem je prinudno prizemljen avion kompanije ”Rajaner” 23. maja, zarađuju zahvaljujući beloruskom režimu ili podržavaju beloruski režim na štetu beloruskog naroda.
OFAC je na crnu listu stavio kompaniju jer je kroz predsedničke dekrete Aleksandra Lukašenka dobila brojne beneficije, uključujući, kako tvrde iz američkog ministarstva, i poklone državnog zemljišta u Minsku.

U saopštenju OFAC objavljenom 9. avgusta, navodi se da je ”Dana holdings” firma registrovana na Kipru i da ima veze sa srpskom porodicom Karić.
Na crnoj listi se osim „Dana holdings“ nalaze i njene beloruske ispostave „Dana Astra“, „Emirates blue sky“ i „Dubai Water Front“, a na listi se nalazi i Nebojša Karić, sin Bogoljuba Karića, piše KRIK.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike