Neočekivano opet loše: Kineska proizvodnja pala i u oktobru

31.10.2023

10:40

0

Ni kineskoj proizvodnji u ovoj krizi ne ide dobro i dobar septembar je ispao „incident“, pokazuju najnoviji podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine (NBS)

Neočekivano opet loše: Kineska proizvodnja pala i u oktobru
Kina - Copyright TANJUG/ ZORAN COLIĆ

Iako su tržišta su očekivala da će vrednost Indeksa menadžera nabavke (PMI) i u oktobru biti 50,2 poena kao u septembru, on je pao na 49,5 poena, objavio je danas Nacionalni zavod za statistiku Kine (NBS).

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator aktivnosti u ovom sektoru, a rezultat ispod 50 pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti.

U Kini je od aprila do avgusta zabeleženo pet mesečnih kontrakcija u proizvodnji zaredom, a u septembru je vrednost ovog indeksa posle dužeg vremena porasla iznad 50 poena. Nažalost, ispostavilo se da je ovaj mesec bio „incidentan“.

Kako prenosi britanski „Ekonomist“, kineski PMI koji nije vezan za proizvodnju je takođe pao u oktobru, što ukazuje na ekonomsko usporavanje i u sektoru usluga.

List smatra da je pad kineskog PMI u oktobru posledica lošeg stanja na tamošnjem tržištu nekretnina i produženog državnog praznika početkom oktobra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike