Masajoši Son: Veštačka inteligencija će prestići ljudsku za 10 godina!

04.10.2023

19:34

0

Autor: D.M.

Ona već sada samostalno uči, samostalno se obučava i samostalno zaključuje, baš kao i ljudska bića, izjavio je Son

Masajoši Son: Veštačka inteligencija će prestići ljudsku za 10 godina!
Copyright Profimedia

Izvršni direktor japanske investicione korporacije "SoftBank" Masajoši Son nedavno je izneo smelu tvrdnju na korporativnoj konferenciji "SoftBank World" - da će opšta veštačka inteligencija (AGI) prestići ljudsku inteligenciju u gotovo svim oblastima u narednih 10 godina. Ovaj optimističan pogled na budućnost veštačke inteligencije izazvao je pažnju i raspravu širom sveta.

Son je istakao da je greška tvrditi da veštačka inteligencija ne može nadmašiti ljudsku, naglašavajući da AGI sada ima sposobnost samostalnog učenja, samoobuke i zaključivanja, slično ljudima. Ovaj naglasak na autonomiji i samostalnosti AGI otvara vrata novim horizontima u oblasti veštačke inteligencije.

- Smatram da je pogrešno reći da veštačka inteligencija ne može biti pametnija od ljudi jer su je stvorili ljudi. Ona sada samostalno uči, samostalno se obučava i samostalno zaključuje, baš kao i ljudska bića - izjavio je Son.

Japanski preduzetnik je dalje izneo svoje predviđanje da će AGI u budućnosti biti deset puta inteligentnija od zbira celokupne ljudske inteligencije. Ovo je zvučalo kao hrabar korak, jer je Son prvi put dao konkretan vremenski okvir za razvoj veštačke inteligencije. Ovo predviđanje, ako se ostvari, moglo bi doneti dramatične promene u mnogim industrijama i aspektima naših života.

Profimedia
 

Nije prvi put da je Son govorio o potencijalu AGI, često koristeći termin "singularnost", kako bi opisao trenutak kada bi veštačka inteligencija mogla transformisati poslovanje i društvo. On je prepoznat kao osoba sklona radikalnim tvrdnjama o transformativnom uticaju novih tehnologija. Njegova ranija predviđanja, poput onih o mobilnom internetu, često su se ostvarivala, dok su druga, poput Internet of Things (IoT), naišla na izazove.

Opšta veštačka inteligencija (AGI), kako je opisana na portalu Teh tardžet, predstavlja tip veštačke inteligencije sposoban da obavlja bilo koji intelektualni zadatak koji čovek može da izvrši. AGI takođe ima sposobnost da samostalno pronađe rešenje kada se suoči sa nepoznatim zadatkom, što ga čini izuzetno moćnim alatom u širokom spektru industrija.

Profimedia
 

 

Iako ostaje da se vidi da li će Sonova prognoza o prestizanju ljudske inteligencije u narednih 10 godina biti tačna, njegove reči podstiču diskusiju o budućnosti veštačke inteligencije i njenom potencijalu da oblikuje naš svet. U svakom slučaju, jedno je sigurno - razvoj AGI ostaje jedno od najuzbudljivijih i najizazovnijih područja u tehnologiji koje će pratiti svet u godinama koje dolaze.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike