Ne rastu plate samo kod države: IT planira povećanje od 10%

30.10.2023

14:50

0

Veliki izvoz ove godine kompanija u srpskom IT sektoru izgleda da će delimično preliti u džepove zaposlenih

Ne rastu plate samo kod države: IT planira povećanje od 10%
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ogroman skok izvoza u IT industriji Srbije, koji je u prvoj polovini godine iznosio 40%, imaće posledice i na zaposlene. Pozitivne ovoga puta, jer više od 80% kompanija planira povećanje zarada.

To povećanje će delimično pokriti povećane troškove koje su zaposlenim imali zbog i dalje visoke inflacije u Srbiji (10,2% godišnje u septembru) a nekima će i „preteći“. Naime, gotovo 53% kompanija planira povećanje zarada do 10%, dok je 28% njih istaklo da će biti povećanja i više od toga, rezultati su istraživanja koje je ispitalo mišljenja zaposlenih i kompanija različitih veličina i oblasti poslovanja.

Time će se i u privatnom sektoru, basr u njegovom najnaprendijemm delu, povećati plate kao što je planirano u javnom sektoru u januaru 2024.

U istraživanju koje su sproveli timovi kompanija „Osiguranik“, „Infostud“, „HelloWorld“, „Tim Centar“ i „Rezilient“ u periodu od juna do jula 2023. godine.

U istraživanju su obuhvaćeni i trendovi rada u ovoj branši u Srbiji. U vreme kada u svetu tehnološke kompanije traže od saradnika da se vrate u kancelarije za stalno ili bar u „hibridnom modu“, u Srbiji čak 89% programera ima mogućnost rada od kuće.

Od tog broja, 45% bira rad od kuće bez ikakvih ograničenja, 10% njih radi isključivo od kuće, dok 34% ima tu opciju u određenoj meri.

Druga važna beneficija je dodatno zdravstveno osiguranje, koje je omogućeno za 71% zaposlenih u industriji, saopštio je „Hello World“.

Fleksibilno radno vreme ima 66% zaposlenih, što je manje nego prošle godine, kada je 72% programera imalo tu mogućnost.

Tokom juna i jula 2023. godine, prikupljeni su odgovori od ključnih donosilaca odluka iz čak 120 IT kompanija, uključujući HR menadžere, više menadžere i vlasnike, zajedno s odgovorima od 232 zaposlena iz preko 170 IT kompanija koje posluju u našoj zemlji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike