U Nemačkoj se nastavlja opadajući trend: Prodaja piva pala na 4,2 milijarde litara!

01.08.2023

14:55

0

Cifra uključuje domaću prodaju i izvoz nemačkog piva, kao i piva uvezenog iz drugih zemalja EU

U Nemačkoj se nastavlja opadajući trend: Prodaja piva pala na 4,2 milijarde litara!
Pivo - Copyright Pixabay

Nemačke pivare i distributeri piva su u prvih šest meseci ove godine nastavili dugoročni opadajući trend prodaje, nakon blagog porasta 2022. godine zahvaljujući ukidanju većine ograničenja zbog COVID-19, pokazali su zvanični podaci.

Prodaja je pala na 4,2 milijarde litara (1,1 milijarda galona) u periodu januar-jun, što je 2,9 odsto manje nego godinu dana ranije, saopštio je Federalni zavod za statistiku, prenosi Asošiejted pres.

Cifra uključuje domaću prodaju i izvoz nemačkog piva, kao i piva uvezenog iz drugih zemalja Evropske unije za prodaju u Nemačkoj, dok ne obuhvata bezalkoholno pivo i pivo uvezeno iz zemalja van EU.

Pixabay
 

Prodaja u Nemačkoj, koja je činila 82 odsto, pala je za 3,5 odsto na 3,4 milijarde litara (899 miliona galona). Izvoz je samo neznatno opao i nemačke pivare su izvezle 404 miliona litara (106,7 miliona galona) piva u druge zemlje Evropske unije, što je pad od 0,4 procenta, a 347,9 miliona litara (91,9 miliona galona) u zemlje van EU, 0,2 odsto manje nego godinu dana ranije.

Nemačke pivare se bore sa dugoročnim trendom pada koji je podstaknut zdravstvenim problemima i drugim faktorima, iako je prošle godine došlo do blagog oporavka nakon ukidanja izolacije tokom 2020. i 2021. godine.

Ukupna cifra za prvu polovinu godine manja je za 12,2 odsto nego deceniju ranije, saopštio je Zavod za statistiku.

Udruženje nemačkih pivara - DBB pripisalo je poslednji pad hladnom vremenu u proleće i izbegavanju potrošnje zbog visoke inflacije.

Pokazalo se da je ovo još jedna "izuzetno zahtevna" godina za pivare, od kojih su većina male i srednje, jer su se suočile sa "eksplodirajućim troškovima od početka pandemije" i mogu da prenesu samo mali deo tih povećanja u obliku viših cena, saopštio je generalni direktor grupe Holger Ajkel.

Kancelarija za statistiku je saopštila da je u Nemačkoj prošle godine proizvedeno više od 474 miliona litara (125,2 miliona galona) bezalkoholnog piva, što je skoro duplo više nego deceniju ranije i više od 7,6 milijardi litara (dve milijarde galona) alkoholnog piva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike