Lako do zarade pomoću taloga od kafe! U pitanju je vrlo profitabilan proizvod, a ovo je biznis plan koji su osmislili Danci

21.10.2023

15:26

0

Autor: M.M.

Oni tvrde da se u tom talogu kafe krije veći deo vrednih sastojaka kafe koje ostaju nepotrošeni

Lako do zarade pomoću taloga od kafe! U pitanju je vrlo profitabilan proizvod, a ovo je biznis plan koji su osmislili Danci
Kafa/Ilustracija - Copyright Freepik

U skandinavskim zemljama, predvodnicima u održivom razvoju i zaštiti životne sredine, neprestano se javljaju inspirativne inicijative.

Norveška je već dozvolila ekološka krstarenja, Švedska reciklira smeće s tolikim žarom da ga mora uvoziti, a u Danskoj su smislili nešto sasvim drugačije.

Naime, kompanija "Beyond Coffee" iz Kopenhagena, u saradnji sa brojnim udruženjima za zaštitu životne sredine i promociju ekološkog načina života, istakla se zanimljivom idejom.

Zamislite koliko se svakodnevno popije kafe širom sveta i koliko se taloga odbaci, bilo u domovima ili kafićima. Većina nas bi pomislila da je taj ostatak beskoristan i bezopasan.

Profimedia
 

Međutim, Danci su došli do drugačijeg zaključka.

Oni tvrde da se u tom talogu kafe krije veći deo vrednih sastojaka kafe koje ostaju nepotrošeni.

Kako su Danci poznati po svojoj ljubavi prema kafi, kompanija "Beyond Coffee" je smislila inovativan način iskorišćavanja tog taloga - uzgoj jestivih pečuraka.

Proces počinje tako što ohlađeni talog kafe kombinuju sa micelijumom, vegetativnim delom pečurke sastavljenim od razgranatih niti. Sve se čuva u kontejnerima, a uzgoj traje četiri nedelje.

Prve tri nedelje, micelijum se čuva na toplom, tamnom mestu koje simulira prirodno zemljište. Nakon toga, prenose ga u prostorije sa hladnijim uslovima i višom vlažnošću, gde pečurke bukovače počinju da niču.

Foto: Profimedia
 

Ovaj način uzgoja pečuraka omogućava ponovno korišćenje istog taloga, a kada se koristi, prosleđuje se lokalnim poljoprivrednicima koji ga mogu dalje iskoristiti.

Urbana farma za uzgoj bukovača nalazi se na samo kilometar udaljenosti od prodavnice u kojoj se pečurke prodaju. Alternativno, kupci mogu nabaviti micelijum i komplet za kućni uzgoj, izrađen od recikliranih materijala, i sami uzgajati jestive pečurke kod kuće - proces koji traje svega mesec dana.

Interesantno je da kilogram bukovača u prodavnicama u Srbiji košta oko 700 dinara.

Ovaj inovativan način uzgoja pečuraka proširio se širom sveta, sa pretpostavkom da postoji oko pet hiljada sličnih inicijativa.

Osim jestivih pečuraka, kompanija je kreirala šolje za kafu delimično napravljene od taloga kafe, koje imaju poseban miris kafe pre nego što u njih sipate napitak. Uzgajivači ovu inovaciju opisuju kao spoj nauke i umetnosti.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike