Šimano povukao proizvod s tržišta zbog rizika od povreda biciklista

22.10.2023

07:13

0

Autor: 24sedam

Zbog ozbiljnog rizika od povreda koje preti biciklistima, povučeni nosači pedala

Šimano povukao proizvod s tržišta zbog rizika od povreda biciklista
Copyright Freepik

Nedavno je japanska robna marka Shimano odlučila da povuče sa tržišta određene modele nosača pedala bicikla zbog ozbiljnog rizika od povreda koje preti korisnicima. Ova vest objavljena je putem sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine (NEPRO), alarmirajući bicikliste širom sveta.

Konkretno, problematični proizvodi su nosači pedala bicikla markirani pod modelima FC-6800 (ULTEGRA), FC-R8000 (ULTEGRA), FC-9000 (DURA-ACE), RSR91 i FC-R9100 (DURA-ACE), koji spadaju u seriju Holoutek 1 1 (Hollowtech 1 1). Ovi nosači su dostupni na tržištu Republike Srbije od 2017. godine, a proizvodnja se može identifikovati prema proizvodnom kodu na zadnjoj strani samog proizvoda.

Rizik od povreda proizlazi iz toga što se poklopac zakačenog brzinskog pogona nosača može odvojiti tokom vožnje bicikla. Ovo može dovesti do gubitka kontrole nad biciklom, padova i potencijalno ozbiljnih povreda korisnika. Ovakav rizik može ozbiljno ugroziti bezbednost biciklista i zahteva odmah rešenje.

Shimano
 

Kako bi rešio ovu situaciju, proizvođač Shimano obaveštava korisnike da će vršiti kontrolu bezbednosti proizvoda proizvedenih do 1. jula 2019. godine. Ukoliko se tokom kontrole utvrdi da je proizvod oštećen ili neispravan, proizvođač će izvršiti zamenu proizvoda bez novčane nadoknade istim ili nosačem pedale veće vrednosti.

Ova vest je izazvala zabrinutost među biciklistima i prodavcima bicikala širom sveta, budući da su proizvodi Shimano široko korišćeni u biciklističkoj industriji. Ovo nije prvi put da je Shimano povukao svoje proizvode sa tržišta zbog problema sa bezbednošću, te ovakvi incidenti izazivaju dodatnu pažnju u vezi sa kvalitetom i bezbednošću proizvoda ovog proizvođača.

U svetlu ovih događaja, biciklisti širom sveta se pozivaju da provere modele svojih nosača pedala i kontaktiraju proizvođača ukoliko poseduju navedene modele kako bi se obezbedila sigurna vožnja i sprečile povrede. Shimano će takođe raditi na poboljšanju kvaliteta svojih proizvoda kako bi se izbegle slične situacije u budućnosti i očuvala reputacija ove renomirane robne marke.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike