Nema labavo: MMF traži da se ostane na kursu zatezanja

04.07.2023

12:05

0

Monetarna politika će i nadalje morati da bude čvrsta, pošto je inflacija upornija nego što smo očekivali, kažu iz Međunarodnog monetarnog fonda

Nema labavo: MMF traži da se ostane na kursu zatezanja
Međunarodni monetarni fond - Copyright Profimedia

Trenutna opšta inflacija u Evropskoj uniji i evrozoni pada zbog smanjenja cena energije i hrane, ali se bazna inflacija ne smanjuje i to zahteva dodatne mere, kaže glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Pjer-Olivije Gurinša.

Ekonomisti MMF-a će uskoro izvući zaključke iz ovog razvoja, ali Gurinša dodaje da dosadašnje pooštravanje monetarne politike nije donelo adekvatne rezultate i da ona možda treba da duže ostane na ovom nivou - bar do 2025. godine.

Prema njegovim rečima, poruka skupa ekonomista u Sintri je da će visoke kamatne stope ostati neko vreme, da neće biti uskoro smanjene.

Glavni ekonomista MMF-a je istovremeno napomenuo da očekivani pesimistički scenario recesije u SAD trenutno "nije ni blizu" ostvarivanja.

- Američka ekonomija pokazuje otpornost: nezaposlenost je na istorijski najnižim nivoima koje nismo videli više decenija, ima dovoljno slobodnih radnih mesta, a ekonomija i dalje raste, možda čak i snažnije nego što se očekivalo - rekao je on.

Na pitanje da li je moguće pobediti inflaciju a da se istovremeno ne prouzrokuje ekonomska recesija, Gurinša je istakao da će to biti "veoma teško".

- Evropske ekonomije već usporavaju, a američka ekonomija će možda morati da uspori još više. Moguće je, ali mislim da će teško, teže za evrozonu nego za SAD - zaključio je Gurinša.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike