Nezaštićeni penzioneri: Kako vrati neželjeni proizvod?

28.08.2022

05:33

0

Autor: 24sedam/RTS

Penzioneri su sve češće na meti prevara putujućih trgovaca, upozoravaju iz Nacionalne organizacije potrošača

Nezaštićeni penzioneri: Kako vrati neželjeni proizvod?
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji postoji dobro razrađeni sistem „putujućih trgovaca“ i telemarketinga, u lancu su pravni zastupnici i advokati koji poznaju „rupe“ u zakonu, a najčešće žrtve su penzioneri, upozoravaju iz udruženja potrošača.

Ponuda je bogata: masažeri, „ćebad koja zimi greju a leti hlade“, dušeci... – a cena „sitnica“. Bar u usemnoj ponudi, dok se ne stavi crno na belo.

- Kažu „nećete ništa plaćati sad, nego samo da potpišete, a to će se pomalo odbijati od penzije“. A kada trgovac ode, kada zaduži ljude zha osamdeset ili sto hiljada dinara, posle kada dođu njihovi dragi i vide šta su uradili, uglavnom bude gotovo - kaže Nadežda Satarić iz Udruženja za pomoć starima „Amiti – Snaga prijateljstva“.

Lažnim trgovcima teško se ulazi u trag. Iz tržišne inspekcije kažu da je reč o dobro razrađenom sistemu u čijem lancu su pravni zastupnici i advokati koji poznaju „rupe“ u zakonu.

- Vešti trgovci sakrivaju svoje sedište, na primer registrovani su na adresi gde neko kućno domaćinstvo ili stan ili menjaju adresu. Teško je stupiti u kontakt sa prodavcima koji moraju da imaju papir da su komercijalisti te firme – znači eskiviraju na svaki način kontakt sa potrošačima - ističe Ivan Kadović, tržišni inspektor, prenosi RTS.

Zakon štiti potrošače – može se odustati ako...

Zakon je jasan – na ugovoru na daljinu, odnosno u kupovini van prodavnice i sedišta trgovca, potrošač ima rok od 14 dana da se predomisli. Obaveza trgovca je da potrošaču uruči obrazac za odustanak.

 -Kada ne dobijete taj obrazac, vi imate pravo da odustanete od kupovine čak u roku od godinu dana. Zakon je jasno propisao formalne stvari u smislu, morate dobiti ugovor, obrazac za odustanak i mora vas neko poučiti da vi imate prava da odustanete u roku od 14 dana. Ukoliko nešto od ovih stavki nije ispunjeno, predviđena je za to novčana kazna, a za to se prijava upućuje tržišnoj inspekciji - objašnjava Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Iz tržišne inspekcije apeluju na oprez. Kada penzioner potpiše ugovor u kojem je obavešten o pravima i obavezama, kao i dinamici plaćanja – teško može da se pomogne, čak i kada dođe do sudskog spora.

- Pozivanje na prezentaciju gde se ti proizvodi prodaju i onda posle prezentacije idemo u sedište firme da potpišemo ugovor, a sedište firme više nije trgovina na daljinu i onda se gubi bespovratno pravo na odustanak od ugovora - dodaje Kadović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike