Investicioni plan će biti predstavljen u septembru: Zelena agenda znači privredni rast

18.08.2021

19:52 >> 20:29

0

Autor: N. A.

Interes je da u narednim godinama između 700.000 i 800.000 domaćinstava postavi solarne panele

Investicioni plan će biti predstavljen u septembru: Zelena agenda znači privredni rast
Zorana Mihajlović/Antonio Ahel/ATAImages

Suština zelene agende je podsticanje privrednog rasta i konkurentnost nacionalne ekonomije, a prve investicije iz tog plana počeće 2022. godine, izjavila je danas u Kraljevu potrpedsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

– Investicioni plan Ministarstva koji će biti predstavljen u septembru obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra. Očekujemo da će prve velike investicije početi da se realizuju 2022. godine. Tu je izgradnja velikih hidroelektrana poput Ðerdapa 3 i Bistrice, kao i solarne, gasne i vetroelektrane – rekla je Mihajlovićeva.

Pročitajte još:

Istakla je da Srbiju ukoliko se ne okrene zelenoj energiji čeka plaćanje velikih taksi, zbog čega će trpeti ekonomija i građani.

Mihajlovićeva je dodala da će početkom septembra biti raspisan javni poziv za dodelu subvencija za ugradnju solarnih panela u domaćinstvima.

Pročitajte još:

– Nekada je to bilo jako skupo i komplikovano, jer su ljudi imali problema da postave solarne panele i da se priključe na mrežu. Ministarstvo je donelo podzakonski akt kako bi građani mogli samo jednim korakom da dođu do solarnih panela. Naš interes je da u narednim godinama između 700.000 i 800.000 domaćinstava postavi solarne panele, a mi ćemo u naredne dve godine ponavljati javne pozive i subvencionisati kupovinu sa 50 odsto od ukupne cene – naglasila je ministarka.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug