Oglas u Bangladešu, a posao u Srbiji na gradilištu: Ko upravlja našim bagerima i kranovima?

18.08.2021

18:20 >> 20:34

0

Autor: S. G.

Sve češći prizor u našoj zemlji su radnici iz Indije, Pakistana, Azije, Turske...

Oglas u Bangladešu, a posao u Srbiji na gradilištu: Ko upravlja našim bagerima i kranovima?
Copyright 24sedam/Pexell

Traže se vozači bagera, teških kamiona, radnici za daljinsko upravljanje kranovima, dizalicama i utovarivačima, zidari i stolari, za platu od 400 do 570 evra mesečno, i rad od osam sati dnevno, plus prekovremeno. Ovakav oglas za posao možda je uobičajen da je objavljen u Srbiji, ali ovaj se pojavio, ni manje ni više, nego u dalekom Bangladešu!

Naime, nedavno je na Twiteru jedan od korisnika ove mreže objavio da je u ovoj dalekoj azijskoj zemlji osvanuo oglas u kome se traže radnici za gradilišta u Srbiji.

Ponuda poslova je raznolika, od stolara i zidara za mesečnu platu od 400 evra, preko vozača bagera i kamiona koji će biti plaćeni 570 evra, do radnika koji upravljaju kranovima i utovarivačima, takođe za 570 evra mesečno. Kako se navodi, hrana je obezbeđena, a radno vreme iznosi osam sati dnevno, plus prekovremeno iako nije precizirano koliko.

Očigledno je da, pored radnika iz Bangladeša, ove godine na srpskim gradilištima, ali i u nekim drugim granama privrede, sve više viđamo strane radnike, i to iz dalekih zemalja poput Indije, Pakistana, Gane, Irana ili bliže nam Turske. Radnici iz Kine nisu nam nepoznanica jer već nekoliko godina, od kada kineske firme grade velike saobraćajnice i mostove u našoj zemlji, sa sobom dovode i radnu snagu.

Pročitajte još

Većina nije prijavljena…

Prema navodima stručnjaka za tržište rada, trend zapošljavanja inostranih radnika u našoj zemlji aktuelan je iz dva razloga – zbog odlaska domaće radne snage na zapad, kao i zbog situacije sa pandemijom korona virusa u svetu.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, naglašava da je dosta naših radnika, a posebno iz građevinskog sektora, poslednjih godina otišlo u inostranstvo. Tamo su, kako navodi, više plaćeni, a imaju i bolje uslove rada.

Jedno od najtraženijih zanimanja na gradilištu je vozač buldožera; Pexell

– S druge strane, kod nas je na radu sve više stranaca. Nažalost, većina radnika koji iz tih dalekih zemalja dolaze u Srbiju, nije prijavljeno i radi “na crno“. Ima ih najviše iz Indije, ali i iz Pakistana ili iz azijskih zemalja… Često se dešava da dođu da rade na neko gradilište, sednu u kamion ili bager i tada se ispostavi da ne znaju ni da voze – kaže Rodić za 24sedam.

On dodaje da iz istočnih zemalja obično dolazi nekvalifikovana radna snaga.

Hoće i prekovremeno i vikendom

– Naš fizički radnik u Srbiji može da uzme 700 do 800 evra mesečno. Dok radnici iz tih zemalja rade za neki minimum, obično oko 500 evra. Spremni su da rade i vikende, prekovremeno… Ipak, oni ne mogu da ugroze cenu rada našim pravim majstorima, tako da im i nisu konkurencija – smatra Rodić.

Upravo je na fizikalce iz Indije naišao i naš reporter, i to na gradilištu na jezeru Palić. Oni rade na velikoj rekonstrukciji jednog građevinskog kompleksa u ovom vojvođanskom mestu. Kako smo saznali na licu mesta, poslodavac očekuje još 70 novih radnika iz ove daleke zemlje.

Pročitajte još

– Oni imaju neke agencije preko kojih dolaze, ali ove radnike je dovela jedna turska firma.. Pored Indijaca, poveli su i neke turske radnike. Obično im iznajme jednu kuću za njih nekoliko, plaćeno im je i zdravstveno, socijalno, hrana… Znam da pristaju da rade za oko 50.000 dinara, dok je plata naših majstora veća, oko 80.000 dinara pa naviše – ispričao nam je nezvanično jedan od domaćih radnika na istom gradilištu.

Stručnjaci naglašavaju da se i ekonomski jake zemlje suočavaju sa manjkom radnika koji uspešno rešavaju asimilacijom radne snage iz drugih zemalja, pa ne vide zašto bi njihov „uvoz“ bio problem za Srbiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike