Ako neće u Beogradu, može i u Užicu: Sud blokirao prodaju Valjaonice bakra

19.08.2021

14:27 >> 17:26

0

Nadmetanje za vlasnika Valjaonice bakra iz Sevojna dobija dramatičan obrt jer su se nakon beogradskog sada u slučaj uključili sudovi u Užicu i Nikoziji

Ako neće u Beogradu, može i u Užicu: Sud blokirao prodaju Valjaonice bakra
Copyright Pixabay

Otkazano je javno nadmetanje za prodaju AD „Valjaonica bakra“ iz Sevojna, koje je trebalo da se održi sutra u Beogradu, obavestila je danas zaintersovane i javnost firma „Kapa star limitid“, kiparska firma srpskog biznismena Nebojše Šaranovića.

Firma registrovana u Nikoziji je prošle sedmice, kao založni poverilac, pozvala kupce da se nadmeću za 100 odsto osnovnog kapitala „Valjaonice“ (ukupno 643.356 akcija) sa početnom cenom od 12,7 miliona evra. Depozit za aukciju je bio dva miliona evra, a namera oglašivaća je bila da namiri dug od tri miliona evra za koji su akcije „Valjaonice“ bile zaloga.

Sinhronizovana linija Užice – Kipar

U današnjem oglasu u novinama o otkazu licitacije „Kapa star limitid“ nije saopštio razlog odlaganja prodaje, ali beogradski „Blic“ piše da je to zbog toga jer je Privredni sud u Užicu doneo privremenu meru kojom zabranjuje ova transakcija.

Navodno je istu odluku doneo i Okružni sud u Nikoziji, i to po zahtevu tamošnje kompanije “Ist point metals”, stopostotnog vlasnika „Valjaonice“.

Prema nalogu Privrednog suda u Užicu “Ist point metals”, u narednih 30 dana treba da pokrene parnični postupak kako bi opravdao ovako donetu privremenu meru.

Prema pisanju „Danasa“ prethodno je sličan manevar “Ist point metals” pokušao u Beogradu ali se tamošnji Privredni sud pre nekoliko dana oglasio nenadležnim.

Sud je odbacio i tužbu, takođe kiparskog, „Foverone holdinga“ vlasnika Miroslava Aleksića (Alko grupa), podnetu kako bi se sprečila prodaja akcija fabrike iz Sevojna.

Odbijeno 8,5 miliona evra

Prema nezvaničnim izvorima, Šaranović je ponudio Nikitoviću otkup njegovog paketa akcija u Valjaonici po ceni od 8,5 miliona evra, odnosno dva miliona više nego što bi 52 odsto udela u kapitalu vredelo mereći to poslednjom cenom postignutom prilikom otkupa manjinskih akcija početkom prošle godine. Dogovor nije postignut, pa je u “igru” ušao Aleksić. Vrednost Valjaonice, po proceni nezavisnih revizora iz 2019. godine, iznosila je oko 14 miliona evra.

Okidač od tri rate

Prema pisanju beogradskog dnevnika “Ist point metals” (EPM) je početkom godine zapao u teškoće jer nije platio tri mesečne rate kamate (40.500 evra) po kreditu od tri miliona evra koji je podignut kako bi se otkupio udeo od oko 19 odsto preostalih manjinskih akcija „Valjaonice“.

Kredit je bio obezbeđen zalogom na svih sto odsto udela srpske fabrike. Već u februaru osim kamate dospeo je na naplatu i kredit koji EPM nije izmirio i banka ga je, uz saglasnost Narodne banke Srbije, prodala preduzeću „Mega Vest Balkans“, registrovanom za sakupljanje neopasnog otpada.

Pročitajte još:

U firmi EPM većinski vlasnik sa 52 odsto udela je Miloš Nikitović, koga u poslovima, na mestu direktora u kiparskoj firmi kao i na poziciji predsednika Nadzornog odbora u zavisnom društvu Valjaonica bakra, predstavlja sin Desko Nikitović.

Manjinske udele do skoro su imale firme „Haramalk“ i „Seba Star“ koje se povezuju sa bivšim ministrom privrede Nebojšom Ćirićem. Taj paket od 48 odsto nedavno preuzeo Šaranović koji je otkupio i kreditno potraživanje uz koje ide i zaloga na akcije Valjaonice.

S druge strane, Nikitović je pokušao da preko kiparske firme „Foverone holding“ uplati otkupljeni dug. Novac je, međutim, vraćen jer Aleksićeva i Šaranovićeva firma nemaju ugovorni odnos iz koga bi proistekla naplata ovog potraživanja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike