Posao u korporaciji joj se nije svideo, više voli svoje torte

17.09.2023

07:35

0

Autor: 24sedam

Biljana Zupanc je u karijeru ušla „na velika vrata“, direktno u korporaciju. Ali sudbina joj je namenila drugu ulogu i sada mnogi bukvalno uživaju u njenih ruku delu

Posao u korporaciji joj se nije svideo, više voli svoje torte
Biljana Zupanc, vlasnica Poslastičarnice Urma - Copyright Privatna arhiva: Foto Ivan Zupanc

Rad u velikoj firmi mnogima je san, a kada kao veoma mlad dobiješ takvu priliku, tebi i svima oko tebe to izgleda kao da si rođen pod srećnom zvezdom. Životna priča Biljane Zupanc pokazuje da treba to ne mora bude tako i da treba „paziti šta poželiš“. Srećom, posle velike životne drame, našla je svoj pravi put i danas kroz svoj slatki biznis tu sreću deli i drugima.

Iako je rad u nekoj kompaniji nije privlačio, Biljana je želela  da ostane na fakultetu da predaje književnost, dobila je „ponudu koja se ne odbija“ i sa 24 godine postala deo ogromnog sistema, sa idejom da će je to učiniti vrhunskim prevodiocem. Ali…

- To su bili najteži dani mog života. Osećala sam da me rad u kompaniji guši. Ništa mi se nije dopalo u tom velikom sistemu, gde je borba za poziciju bila važnija od znanja i rada. Nisam nalazila nikakav smisao u tome i iz dana u dan sam se osećala sve gore, a taj osećaj me nije napuštao ni posle radnog vremena, sve dok se posle nekoliko meseci nisam razbolela, a nakon višemesečnog bolovanja ostala bez radnog mesta – kaže  Biljana Zupanc.

Bez posla je ostala u najtežem trenutku, posle višemesečne bolesti i sa dva kredita, pa je vrlo brzo počela da radi u jednoj kafeteriji i paralelno tražila drugi posao.

- To je bilo daleko vedrije iskustvo od rada u korporaciji, jer sam uvidela da mi prija ugostiteljstvo i komunikacija sa ljudima. Atmosfera je bila mnogo prijatnija i nisam osećala pritisak, iako je posao bio vrlo zahtevan - kaže Biljana.

Biljana nije odmah sebe videla kao preduzetnicu.  Između rada u velikoj firmi i započinjanja sopstvenog biznisa je prošlo nekoliko  godina, tokom kojih je radila od kuće za jedan studio koji se bavi animacijom i brinula se o kćerki.

- To mi je omogućilo slobodu i mnogo vremena za razmišljanje o tome šta bi me zaista učinilo srećnom. Danas je velika je privilegija imati dovoljno vremena za razmišljanje, zbog sveopšte brzine u kojoj svi živimo. Tokom tih nekoliko godina u meni je sazrevala ideja da pokrenem sopstveni biznis. I to je danas poslastičarnica „Urma“.

Privatna arhiva: Foto Ivan Zupanc
Jedno od malih remek-dela Biljane Zupanc

 

Kao i sopstveni biznis ni zdrave torte nisu bile odmah u glavi ove preduzetnice. I tu je sudbina uplela prste.

- Oduvek sam volela slatkiše, a posebno sam uživala u pripremi torti. Dok sam bila u drugom stanju, imala sam potrebu da svakoga dana spremam neku novu tortu ili kolač i da pozivam prijatelje na degustaciju. Sve me je to ispunjavalo radošću, ali je problem bio u nezdravim sastojcima i gomili štetnih šećera, pa me je to kvarilo užitak. Onda sam par godina kasnije, na dečijem rođendanu drugarice prvi put probala zdravu tortu sa urmama i oduševila se. Nisam mogla da verujem da zdrav kolač može biti toliko ukusan. Dobila sam recept i spremila sam istu tu tortu za rođendan svoje ćerke, uz još jednu tortu sa šećerom, ali su se svi oduševili ukusom čokoladne torte sa urmama i šargarepom. Ubrzo su gotovo svi tražili recept za zdravu tortu i ja sam počela da eksperimentišem sa drugim ukusima i sastojcima - priseća se Biljana.

Četiri pravila za život bez kajanja

Biljana Zupanc kaže da je nezahvalno deliti savete drugima i da ima samo svoja sopstvena pravila, svoje životne zakone. A za njih kaže:

1. Nikada ne pristajem ni na šta manje od onoga o čemu sanjam, koliko god taj san delovao nerealan, jer realnost je samo materijalizacija zamišljenog, a granice su samo projekcije našeg uma.

2. Uvek kada treba da donesem važnu odluku zamislim sebe na samrtnoj postelji i pitam tu sebe da li bi se kajala više da je tada pokušala ili se povinovala strahu i odgovor je uvek isti - želim da živim hrabro, ne smoreno.

3. Mnogi uspešni ljudi nisu uspešni samo zbog toga što su mnogo pametni, već zato što se odvaže da urade nešto što je drugima glupo da urade ili čega se plaše.

4. Ne odustajem, radoznala sam, uživam u životnom putovanju, jer život je priča. Želim da u završnici moja priča bude uzbudljiva.

A onda se još jednom potvrdilo da "sreća hrabre prati".

- Kod mene se nekako kao po pravilu sve velike stvari dešavaju u najnezgodnijim trenucima, pa je tako bilo i sa otvaranjem Urme. Moj suprug je jednog avgustovskog dana, na putu do našeg stana koji smo u tom trenutku renovirali u izlogu lokala o kom sam godinama maštala ugledao čoveka koji je baš u tom momentu lepio natpis sa oglasom za izdavanje. Suprug me je pozvao i ja sam se istog dana dogovorila sa čovekom - kaže dans uspešna preduzetnica.

Naravno, ništa u životu ne ide lako, čak ni kada si hrabar i odlučan.

- Nisam znala kako i nisam znala od kog novca, ali sam znala da je to ono što želim i da sreća prati hrabre i odlučne. Usledila je višemesečna borba za novac, stres, nespavanje, strepnje. Trebalo je od ruševine ponovo izgraditi stan, obezbediti novac za sve radove, koji uvek na kraju budu mnogo skuplji od svake projekcije, plaćati iznajmljeni stan, otpratiti dete u prvi razred, preseliti se i adaptirati i opremiti lokal. Bilo je mnogo stresa, briga, sumnji, nespavanja, preispitivanja, svakodnevnih odricanja i mnogo nadljudskog rada i napora, ali zahvaljujući ogromnoj podršci mog supruga i naših prijatelja 21. decembra 2022. godine vrata „Urme“ su otvorena. A onda je usledilo isto toliko stresa, rada, napora i odricanja, ali sumnji i preispitivanja više nije bilo. Prodaja je krenula vrlo uspešno i reakcije su bile sjajne - zaključuje Biljana Zupanc.

Privatna arhiva: Foto Ivan Zupanc
Duh starog Pariza u Beogradu: Poslastičarnica Urma

 

"Urma" nije jedina ovakva poslatičarnica u srpskoj prestonici, ali to Biljanu ne bine. Naprotiv.

- Zdrave poslastice postaju sve popularnije u svetu i kod nas. Prema mojim saznanjima, u Beogradu postoji nekoliko poslastičarnica tog tipa. To me posebno raduje, jer zapažam da raste svest kod ljudi o važnosti zdravije ishrane i štetnosti šećera. Moja poslastičarnica se nalazi na samoj granici opština Zvezdara i Vračar na adresi Vatroslava Jagića 14 u staroj, salonskoj zgradi na uglu ulica Vojvode Šupljikca i Vatroslava Jagića. Prostor privlači francuskim šmekom i pravi je spomenik lepote starog gospodskog Beograda. Prolaznici se oduševljavaju jarko-crvenim starim drvenim vratima, tavanicama visine preko četiri metra, drvenim prozorima i rešetkama od kovanog gvožđa. A tek kada probaju torte... - kaže ponosna vlasnica poslastičarnice "Urma".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike