Er Srbija vraća „izbačene“ kompanije: Prošlo vreme autsorsinga?

12.09.2023

09:05

0

Ketering, održavanje aviona i operacije na zemlji mogle bi da se vrate pod okrilje srpske aviokompanije

Er Srbija vraća „izbačene“ kompanije: Prošlo vreme autsorsinga?
Ilustracija - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

U prethodnih deset godina sprovođenja autsorsinga, odnosno poslovanja uz korišćenje usluga „sa strane“, srpsko-emiratska vazduhoplovna kompanija „Er Srbija“ spremna je da vrati deo operacija u svoje ruke, piše „Blumberg Adrija“.

Oslanjanje na druge nije se pokazalo kao naročito efikasno poslednjih godina, kada je avijacija generalno prošla kroz težak period s ozbiljnim problemima u lancu snabdevanja.

- Pre pandemije, autsorsing je bio normalan u industriji. To je bio deo transformacije. Aviokompanije su tada odustajale od delova poslovanja kao što su ketering, nošenje prtljaga i popravka aviona. Sada razmišljamo da ove delove poslovanja vratimo - ", rekao je izvršni direktor kompanije „Er Srbija“ Jirži Marek za poljski portal „Rajnek Lotnici“.

Tokom leta, nacionalni avioprevoznik se posebno mučio sa prtljagom svojih putnika pošto je Aerodrom "Nikola Tesla" imao premalo radnika za letnju sezonu u kojoj je „Er Srbija“ dostigla novi rekord u broju putnika.

Istovremeno, zbog sporog rada na pripremama novih aviona poput popravki ili farbanja (MRO), u jednom trenutku, kompaniji je zafalilo aviona.

Situacija sa prtljagom donekle se stabilizovala od kada je dozvoljeno i drugim zemaljskim operaterima da rade na aerodromu, a sa avionima kada je „Er Srbija“ obezbedila da dugoročno deo popravki aviona vrši u Češkoj.

Sada se razmatra o zajedničkom poduhvatu kako bi se na aerodromu u Beogradu opremio hangar za servisiranje aviona. Pored toga, iz kompanije najavljuju da će potencijalno i ketering, kargo i servise u vezi sa prtljagom sami obavljati.

Saradnja sa "Turkiš Erlanjs"

Kako je „Blumberg Adrija“ ranije pisala, turska kompanija „Turkiš Tehnik“ bi mogla da uloži novac u centar za popravku aviona u Srbiji - doduše, za tu investiciju se Srbija trenutno takmiči sa Indonezijom i Kazahstanom.

- „Turkiš Tehnik je jedna od najvećih MRO kompanija na svetu kada su uzmu u obzir njene mogućnosti i veličine hangara - rekao je tada Harun Basturk, viši potpredsednik za prodaju u Evropi iz „Turkiš Erlajnsa“, kompanije pod kojom je tehničko održavanje.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li je „Er Srbiji“ kompanija „Turkiš Erlajns“ jedini potencijalni partner za takvu saradnju pošto je Basturk rekao da je u okviru dugoročne strategije te kompanije da u kratkom roku poveća kapacitet za MRO istanbulskog aerodroma i tako pomogne u servisiranju aviona.

- Pored toga, „Turkiš“ planira veliko globalno širenje te razmišlja o nekoliko potencijalnih lokacija u Evropi, i na Bliskom istoku, uključujući ali ne ograničeno samo na Srbiju. Trenutno se rade studije o izvodljivosti u vezi nekoliko prilika, ali nema još uvek konačne odluke - ", rekao je Basturk.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike