RASPAD u Junajted Grupi: Gazda Šolak deli otkaze novinarima!

05.09.2023

13:04

0

Kada više ne mogu da iznose silno bogatstvo iz Srbije za bahaćenja u inostranstvu, Dragan Šolak i njegova grupacija uradili su ono što im je najlakše - da oteraju novinare na ulicu

RASPAD u Junajted Grupi: Gazda Šolak deli otkaze novinarima!
Dragan Šolak - Copyright Printscreen/YouTube/N1

Menadžment kompanije Junajted Grupa u Beogradu, kojim iz skupocene vile na Ženevskom jezeru komanduje milijarder Dragan Šolak, odlučio je da oko 25 novinara ostane bez posla!

Kako su preneli Udruženje novinara Srbije i portal Cenzolovka, silni otkazi su ovih dana podeljeni u medijima u vlasništvu Šolakove grupacije - na portalu Nova S i u dnevnom listu Danas.

Iz redakcije Nove na ulicu je oterano dvadesetak novinara, među njima četvoro stalno zaposlenih, a ostalo honorarni saradnici, koji i dosad nisu imali nikakvu zaštitu svojih socijalnih prava, pri čemu su mnogi od njih ujedno morali da rade i za gubitaški dnevni list Nova.

S druge stane, u Danasu je odlučeno da četvoro stalno zaposlenih dopisnika može da bira - raskid ugovora o radu i prelazak na honorarni angažman ili odmah na ulicu. Ranije ove godine, u Danasu su otkazi podeljeni lektorkama.

Dok je davao otkaze, kupio fudbalski klub!

Veliki gazda Dragan Šolak, koji je u Beogradu ovih dana ostavio 25 porodica bez prihoda, ima lično bogatstvo od najmanje 1,3 milijarde evra - mada pretpostavlja se da je preko para skrivenih na računima ofšor firmi širom sveta višestruko veće, vlasnik je najmanje dve luksuzne vile u Švajcarskoj i Floridi, uz to ima tri privatna aviona i dva elitna golf terena.
Posebna ironija je da je baš u periodu deljenja otkaza novinarima u Novoj i Danasu objavljeno da je Šolak u Francuskoj kupio FK Valensijen, a prethodno je postao vlasnik FK Sautempton u Engleskoj (ispali iz Premijer lige u prvoj godini Šolakovog gazdovanja) i FK Geztepe u Turskoj.

 

Dugogodišnji dopisnik iz Vranja Vojkan Ristić rekao je za portal UNS-a da je šokiran ponašanjem menadžmenta Danasa.

- Zvala nas je direktorka Aleksandra Mitić preko “Zuma” i u razgovoru od nekoliko minuta saopštila da raskida Ugovor o radu. Moram da priznam da sam bio šokiran. Radio sam u Danasu 22 godine, od čega 17 kao stalno zaposlen. Žao nam je što se bar kolegijum Danasa nije oglasio da nam objasni šta se dešava, nego nam je rečeno na dva minuta: “Uzmi ili ostavi”. Koleginici su na odmoru saopštili da će dobiti otkaz. Potpuno sam zatečen - istakao je Ristić.

Pomenuta direktorka je, na poziv iz UNS-a sa molbom da objasni svoje postupke, odgovorila tako što je napala ovo novinarsko udruženje “zašto se bave temom kada otkaze nije dobilo 10 odsto zaposlenih”.
 

Egzodus sa N1!

 Junajted Grupa negde deli otkaze, a negde im ljudi daju otkaze, bežeći glavom bez obzira od toksične atmosfere i vlasničkih pritisaka na redakciju.

Posebno loša situacija je na TV N1. U poslednjih par godina sa ove televizije otišle su desetine ljudi, pri čemu su mnogi bili vrlo prepoznatljiva lica i ključni urednici i izveštači.  Samo ove godine su N1 napustili urednici i voditelji Marija Antić, Jelena Sotirović i Ivana Konstantinović, dok su pre njih to uradili Minja Miletić, Jugoslav Ćosić, Jelena Zorić, Milan Šarić, Vanja Kovačev, Milena Lazarević…

Printscreen/ Al Jazeera Balkans
 

 

 


Aleksandra Mitić je na čelo Danasa došla nakon što je ovaj list 2021. godine preuzela Junajted Grupa.

Što se tiče Nove, glavni urednik Mihajlo Jovićević odbio je da kaže UNS-u koliko je ukupno novinara završilo na ulici, ali je više njih reklo da ih ima dvadesetak, a da su im odluke o otkazima saopštene usmeno, bez bilo kakvog pisanog traga!

Šta za to vreme rade vlasnici ovih medija, Junajted Grupa i tajkun Dragan Šolak? Troše milijarde evra na kupovine medija van Srbije, u inostranstvu, kao i na raskalašan lični život!

Dok novinarima u Srbiji dele otkaze, Šolakova grupacija je u Grčkoj kupila jednu od najvećih nacionalnih televizija Alfa i najavila investiciju od dve milijarde evra, a u Bugarskoj su kupili dve velike medijske mreže za 1,2 milijarde evra.

Ali ništa od ovog nije čudno - Srbija je Junajted Grupi i njenom gazdi uvek služila samo za eksploataciju, kao izvor prihoda za bahaćenja u inostranstvu!

Pa kada SBB, ranije Šolakova dežurna “kasica prasica”, iz godine u godinu nezaustavljivo gubi korisnike i prihode, kada mu medijske kuće prave sve deblji minus, bahati tajkun i njegova grupacija, navodno veliki borci za slobodno novinarstvo, rešili su da urade ono što je njima bahatima ubedljivo najlakše - da oteraju novinare na ulicu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike